Mere bureaukrati skal sikre retssikkerheden

Claus Iversen

Det er naturligvis helt uholdbart, hvis et lovforslag, som skal sikre den enkelte borgers retssikkerhed over for systemet, går ud over systemets mulighed for at sikre den enkelte borger, at de fødevarer, som kan købes i danske butikker, er sikre og sunde.

FødevareTinget

Borgerne skal sikres større retssikkerhed og ikke være ofre for den offentlige forvaltnings tvangsindgreb. Det skal bl.a. gøres ved at skærpe oplysningspligten over for de personer eller parter, som det offentlige er i kontakt med.

Justitsminister Lene Espersen (K) har derfor fremsat et lovforslag (L 96), som bl.a. gør gældende, at offentlige myndigheder skal varsko f.eks. virksomheder skriftligt 14 dage forinden.

De seneste uger har der været en heftig debat på Christiansborg om, hvilke konsekvenser dette får for de mange kontrolopgaver, som Fødevareministeriet har over for det fødevareproducerende erhverv.

Der udføres i øjeblikket ca. 210.000 kontrolbesøg om året på Fødevareministeriets område. Heraf bliver 18 pct. varslet, og de forudanmeldelser, der sker, er ret formløse og lever på ingen måde op til det nye lovforslags krav.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00