Minister: Forskningen skal have et virkelighedstjek

DOKUMENTATION: Forbrugerrettet forskning og troværdige mærkninger skal få danskerne til at spise sundere. Det var budskabet fra fødevareminister Karen Hækkerup (S), da hun onsdag åbnede konference om forskning, fødevarer og sundhed. Læs talens vigtigste pointer her.
Det bliver hverken afgifter eller differentieret moms, der skal få danskere til at spise sundere. Fødevareministeren vil satse på god mærkning.
Det bliver hverken afgifter eller differentieret moms, der skal få danskere til at spise sundere. Fødevareministeren vil satse på god mærkning.Foto: Colourbox
Kim RosenkildeMichael Hjøllund

Det afgørende er, at vi sætter forbrugerne i centrum. Derfor skal vi gøre folk meget bedre i stand til konkret at vurdere, hvad der er godt for dem, så vi ikke skaber forvirring.

Karen Hækkerup (S)
Fødevarerminister
Fakta
Forskningskonferencen om sundhed og fødevarer blev afholdt af Det Strategiske Forskningsråds Programkomite for sundhed, fødevarer og velfærd.
Vi skal spise os sunde, men kan man det? Det ved jeg ikke rigtigt, om man kan. Men jeg ved, at man kan spise sig usund. Og jeg ved også, at det ikke er særlig nemt at spise sig sund.

...
Mad er ernæring. Mad er det, der giver os liv. Mad er det, der gør os sunde. Men mad er også rigtig svært.

Der er så mange fødevarer i dag, som er usunde. Der er så mange fødevarer, hvor det er svært for os som forbrugere at gennemskue, om vi har godt af det, eller om det er det modsatte, som gør sig gældende. Og så er det også svært, fordi der er så mange råd, der flyver hen over hovedet på os alle sammen.

Ganske tit bliver vi præsenteret for nye forskningsresultater, der tilsyneladende modsiger tidligere resultater.
....
De modsatrettede anbefalinger kan meget let betyde, at vi som forbrugere får en undskyldning for ikke at få en sundere livsstil.
....

Dokumentation
Det sagde ministeren om:

Fedt- og sukkerafgift

"Der, hvor vi står lige nu, kan jeg sige, at vi i hvert fald ikke planlægger nye afgiftsstigninger. Hvis vi gerne vil have befolkningen til at vælge de sunde alternativer, og det vil jeg gerne, så tror jeg, at vi skal gå nogle andre veje."

Lavere moms på sunde fødevarer

"Nu spørger du fødevarerministeren og ikke finansministeren. Og jeg drømmer, men jeg har omvendt ikke nøglerne til kassen. Og hvis man skal ud og tale momsnedsættelse, taler man mange mange milliarder kroner. Derfor har jeg ikke carte blanche til at stå og sige sådan noget."

Berigede fødevarer

"Danskerne er et skeptisk folkefærd, som ikke er meget for berigede fødevarer. Omvendt ved vi, at mangel på d-vitamin kan føre til knogleskørhed. Og jeg kender med min fortid som socialminister til de konsekvenser, det har for ældre mennesker, som får hoftebrud."

"Der kunne vi godt se på, om ikke der skal laves et frivilligt partnerskab med erhvervet, som man har det i Finland. Eller man kan gøre som i Sverige, hvor man har gjort det obligatorisk at tilsætte d-vitamin til fedtstoffer og magre mælkeprodukter."










0:000:00