Minister om dyretransport: Anbefalinger kommer i starten af det nye år

SVIN: Vi kan ikke kontrollere alt, men vi skal sikre ordentlige forhold under dyretransport, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Der skal være mere kontrol af dyretransporter ud af landet.

Det mener DF, S og Enhedslisten. 

Torsdag havde dyrevelfærdsordfører Karina Due (DF) derfor kaldt Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget.

Her skulle miljø- og fødevareministeren redegøre for, hvad regeringen havde i sinde at gøre for, at kontrollen fungerer bedre fremadrettet.

Ministeren understregede, at han ønsker ordentlige fælleseuropæiske løsninger, der skal sikre bedre forhold for dyr i transport og begrænsning af lange transporter, men også at han så grænser for kontrolregimet.

"I princippet kan vi kontrollere alt altid, men det er jeg generelt ikke stor tilhænger af," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Ministeren bad i sommer Fødevarestyrelsen om at lave en analyse af kontrollen. Styrelsen vil komme med en række anbefalinger efter jul, som vil blive taget op i forligskredsen.

Eksport af smågrise er eksploderet
Sidste år blev der eksporteret mere end 14 millioner smågrise fra Danmark, og ifølge en undersøgelse fra Dyrenes Beskyttelse er antallet af lange transporter over otte timer med levende smågrise steget med mere end 300 procent i løbet af de seneste ti år.

Og mens det er et EU-krav, at alle grise kontrolleres af en dyrlæge, når de ankommer til samlestederne, så er der i dag næsten ingen kontrol af transporter væk fra samlestederne, hvoraf langt de fleste kører ud af Danmark.

Det vil flere partier nu have lavet om.

Karina Due efterlyste desuden nye arealkrav for smågrise under samrådet, fordi "eksporten er eksploderet", men der ikke findes nogen arealkrav for smågrise under transport. 

Jakob Ellemann-Jensen ville dog ikke forholde sig til arealkravene, da samrådet handlede om kontrollen.

"Den analyse, jeg har bestilt, handler om kontrollen og ikke kravene. Det er en anden diskussion om kravene," sagde ministeren.

Forrige artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Næste artikel Brexit-aftale på plads – nu kommer det svære Brexit-aftale på plads – nu kommer det svære
Regeringen nedjusterer forventning til populært klimatiltag

Regeringen nedjusterer forventning til populært klimatiltag

LANDBRUG: Udtag af landbrugets klimaskadelige jorde har slet ikke den håbede effekt, erkender regeringen i sit nye klimaprogram. Det er da ærgerligt, siger klimaminister Dan Jørgensen. Nøgleaktører deler ikke regeringens vurdering.