Mistænkt bidræber kan få udvidet EU-forbud

LANDBRUG: Tre insektmidler er blevet foreslået forbudt i al udendørs brug. Denne uge kan EU’s medlemslande tage beslutningen.

Danmark ønsker ikke at stemme for et forslag med forbud, hvis det kommer til en afstemning om det forslag, der hidtil har ligget på bordet. 
Danmark ønsker ikke at stemme for et forslag med forbud, hvis det kommer til en afstemning om det forslag, der hidtil har ligget på bordet. Foto: Ritzau/Drozd Lund Steen

Af Jacob Hederos, Altinget.se, og redaktionen, Altinget.dk

De tre produkter, det gælder, er alle såkaldte neonikotinoider, som står for omkring en fjerdedel af markedet for insektmidler. Helt siden produkterne blev introduceret i midten af 1990’erne er effekterne blevet studeret intensivt, efter flere opråb om blandt andet bidød i Frankrig.

I 2013 blev privat brug og erhvervsmæssig anvendelse på afgrøder, som tiltrækker bier og andre pollenbærere, forbudt på EU-niveau. Men det blev også aftalt, at man skulle fortsætte med at undersøge effekterne, og i vinteren 2016 fremlagde Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) en konklusion om, at produktet er skadeligt ved al udendørs anvendelse.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00