Debat

Nestlé: Vi skal de store portioner til livs

DEBAT: Det er dyrt for både vores sundhed og vores klode, når vi spiser for meget, og derfor må vi hjælpe danskerne til at skære ned på portionsstørrelserne, skriver Martin Broberg fra Nestlé Danmark.

<span>Portionerne, vi spiser, skal være mindre. Og det skal være nemmere for forbrugerne at gøre dem mindre. Sådan lyder det fra Nestlé Danmarks kommunikationschef, Martin Broberg.</span>
Portionerne, vi spiser, skal være mindre. Og det skal være nemmere for forbrugerne at gøre dem mindre. Sådan lyder det fra Nestlé Danmarks kommunikationschef, Martin Broberg.Foto: Pressefoto, Nestlé
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Broberg
Kommunikationschef hos Nestlé Danmark

Betal kun lidt mere, og få en ekstra stor portion!

Vi kender alle konceptet. Vores opfattelse af, hvad der er en portion, har i de seneste 50 år flyttet sig i retning af større og større mængder af mad og drikke. Resultatet er, at vi spiser og drikker mere og mere.

En øget portion er en af de skjulte kilder til et øget energiindtag, fordi vi ofte ikke tænker over, at vi spiser mere, end vi burde. 

Fakta
Har du lyst til at blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

I marts arrangerede Nestlé en offentlig diskussion i Europa-Parlamentet i Bruxelles, hvor 30 eksperter, sundhedsdebattører og medlemmer af Europa-Parlamentet drøftede, hvordan man opmuntrer forbrugerne til den rigtige portionsstørrelse. Der var bred enighed om, at der skal sættes ind over for store portionsstørrelser, fordi de kan føre til overvægt og livsstilssygdomme. Det gælder for både fødevarer og drikke.

Størrelses-guides skal hjælpe forbrugerne
Ud fra de nuværende ernæringsdeklarationer på fødevarerne kan det være svært som forbruger at gennemskue, hvad der er den rette portionstørrelse. Det er vi nødt til at ændre. 

Både truslen mod folkesundheden og det øgede madspild er begge væsentlige grunde til, at der skal gøres noget aktivt ved portionsstørrelserne.

Martin Broberg
Kommunikationschef i Nestlé Danmark

Vi har i Nestlé forpligtet os til at informere mere visuelt på vores produkters emballage om, hvad der er den rette portionsstørrelse, hvad enten det for eksempel drejer sig om et stykke chokolade eller en portion fuldkorns-morgenmad.

Nestlé, der er verdens største fødevarevirksomhed, har nemlig i sit Portion Guidance-initiativ forpligtet sig til at støtte forbrugernes ønsker om lettere at kunne balancere deres kost. 

Det kan for eksempel være i form af klar vejledning og information på produktet om den rigtige portionsstørrelse. Men det kan også være ved fysisk at ændre et produkts form eller størrelse. 

Inden udgangen af 2016 skal alle Nestlés børne- og familieprodukter således være omfattet af portion guidance, mens resten af Nestlés over 2.000 varemærker er godt på vej. 

Behov for større fokus
Smarties er et eksempel på Portion Guidance. Her har vi introduceret små æsker med Smarties, og æskernes størrelse er sammen med informationen på pakken med til at signalere, at her er æskens indhold det anbefalede maksimumindtag. 

Portionsstørrelser vil utvivlsomt komme til at fylde mere og mere i sundheds- og fødevaredebatten, og eksempelvis Kræftens Bekæmpelse har stærkt fokus på portionsstørrelser. 

Der er brug for, at både producenter og sundhedseksperter arbejder sammen om at øge forbrugernes kendskab til de rette portionsstørrelser for at opnå den størst mulige effekt på folkesundheden.

Madspildet bliver mindre på samme tid
En vigtig sideeffekt ved mindre portionsstørrelser er også mindre madspild. Kæmpeportioner og 10-retters-menuer fører uvægerligt til mere madspild, og med stigningen i verdens befolkning er der et øget pres på naturens ressourcer. Vi er derfor nødt til at ændre vores måde at tænke på – fra jord til bord. 

Det blev for nylig ved 3GF-topmødet i København anslået, at cirka en tredjedel af al den mad, der produceres til mennesker, går tabt fra jord til bord. Ved mødet præsenterede 3GF den nye, globale Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard, som Nestlé har været med til at udarbejde sammen med World Resources Institute (WRI).

Både truslen mod folkesundheden og det øgede madspild er begge væsentlige grunde til, at der skal gøres noget aktivt ved portionsstørrelserne. Derfor ønsker Nestlé Danmark at indlede en dialog med blandt andre myndigheder, eksperter, uddannelsesinstitutioner og NGO’er om sammen at vejlede og hjælpe forbrugerne til at vælge den rette portionsstørrelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00