29. april 2006 kl. 11.09, opdateret 1. januar 1900 kl. 00.00
Nultoleranceplan skal stoppe kødsvindel
26/4-06: Jeg har lanceret en nultoleranceplan på fødevareområdet, som skal sikre skrappe reaktioner overfor de virksomheder, der gentagne gange bryder reglerne på fødevareområdet, herunder gennem salg af forældede fødevarer, svarer Barfoed (K).
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Dokumentation
Spørger: Høgni Hoydal (TF)
Spørgsmål S 3919: Hvilken kontrol føres der med henblik på at sikre, at dele af de mange tons nedfrosset, forældet
kød, som åbenbart i stort omfang handles på det danske marked og bruges inden for fødevareindustrien,
ikke sendes til Færøerne?
Svar fra ministeren: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jeg henholder
mig:
"Af veterinæraftalen mellem EU og Færøerne1 fremgår det, at Færøerne bl.a. skal modtage animalske produkter med oprindelse i Det Europæiske Fællesskab på de betingelser, der gælder
for samhandelen inden for Fællesskabet. Fødevarer, som er forældede og derfor uegnede til menneskeføde, må hverken omsættes på det danske marked eller sendes til Færøerne.
Offentlig fødevarekontrol i Danmark består, uanset hvor varen skal afsættes, af en gennemgang af virksomheden. Stikprøvevis foretages der kontrol af lagerbeholdningerne, blandt andet
med holdbarhed og mærkning m.m. Forefindes forældede varer bliver de pålagt destruktion.
Desuden foretages der en løbende vurdering af virksomhedernes egenkontrolprogram og egenkontrol. Et vigtigt element i egenkontrollen vil være procedure for håndtering af forældede
varer.
Via egenkontrollen bliver den tilsynsførende i stand til at vurdere virksomhedens drift over lang tid i stedet for det øjebliksbillede af fødevareproduktionen, som den gammeldags kontrol indebar. I dag tager Fødevarestyrelsens kontrolbesøg udgangspunkt i den egenkontrol, som virksomheden har udført. I dialog og samarbejde med virksomheden tages der stilling til, om
1 Kommissionens afgørelse nr. 1/2001 truffet af den blandede komité EF-Færøerne af 31. januar 2001 om gennemførelsesbestemmelser til
tillægsprotokollen om veterinærspørgsmål til aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab på den ene side og Danmarks regering og Færøernes landsstyre på den anden side egenkontrollen er tilstrækkelig til, at der er et tilstrækkelig højt niveau af fødevaresikkerhed på virksomheden."
Den seneste tids sager har vist et behov for at styrke den del af myndighedernes kontrolindsats, der er rettet mod svindel og omgåelse af reglerne. Jeg har derfor lanceret en nultoleranceplan på fødevareområdet, som skal sikre hurtige og skrappe reaktioner overfor de virksomheder, der gentagne gange bryder reglerne på fødevareområdet, herunder gennem salg af forældede fødevarer.
Fødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her