Ny debat: Hvad skal vi med skolemad?

DEBAT: I vores nabolande er skolemad et udbredt koncept, men i Danmark har skolemaden haft varierende succes. Over de kommende uger sætter Altinget: fødevarer fokus på elevernes mad i en ny temadebat.

En række skoler og kommuner rundt omkring i landet har gennem årene forsøgt sig med skolemad – med svingende succes.

Eksperterne er uenige om skolemadens effekt på indlæringsevnen, forældrene mener ofte, at maden er for dyr, og eleverne oplever, at maden ikke altid tiltaler dem.

I en ny temadebat på Altinget: fødevarer sætter vi fokus på, hvad vi egentlig skal og kan med skolemad.

Vi spørger et panel af folkeskolens aktører, eksperter og politikere, hvem der har ansvaret for, at børnene får ordentlig kost i løbet af skoledagen; hvilke barrierer der er for skolemadens succes; og hvilke fordele der er ved skolemad.

Mød panelet her:

Jakob Bonde NielsenJakob Bonde Nielsen
Formand for Danske Skoleelever.

 

 

Mette With HagensenMette With Hagensen
Formand for Skole & Forældre. Hun har en kandidatgrad i international marketing fra SDU og arbejder deltid som lektor ved Rybners Gymnasium.

 

Kenneth Højgaard Kenneth Højgaard
Konstitueret direktør og kulinarisk iværksætter i Københavns Madhus, som rådgiver i offentlige måltider. Han er uddannet kok og har en kandidatgrad i fødevarevidenskab.

 

Kim Michaelsen Kim Michaelsen
Professor i børneernæring ved Københavns Universitet. 

 

 

Dorte RugeDorte Ruge
Ph.d. i bl.a. ernæring og indlæring. Hun var en del af projektet 'LOMA – lokal mad', der havde til formål at arbejde med sundhed, lokale råvarer og elevernes deltagelse i tilberedning af skolemad. 

 

Jon FuglsangJon Fuglsang
Madsociolog og lektor ved ernæring og sundhedsuddannelserne på Metropol. Forsker i unges forhold til mad, måltider og maddannelse. 

 

 Marianne JelvedMarianne Jelved (R)
Undervisningsordfører. Hun er oprindeligt uddannet lærer og fra 1987 medlem af Folketinget. Siden har Marianne Jelved bl.a. været økonomi- og kulturminister. 

 

Jens Henrik Thulesen DahlJens Henrik Thulesen Dahl og Alex Ahrendtsen (DF)

Alex AhrendtsenFørstnævnte er undervisningsordfører og næstformand for Folketingets Undervisningsudvalg. Alex Ahrendtsen er folkeskoleordfører.

 

Jacob MarkJacob Mark (SF)
Undervisningsordfører og formand for SF's folketingsgruppe. 

 

 

Carolina Magdalene MaierCarolina Magdalene Maier (ALT)
Undervisningsordfører. Hun er uddannet sociolog fra Københavns Universitet.

 

Andreas WeidingerAndreas Weidinger (K)
Medlem af byrådet i Gentofte Kommune. Han er tidligere formand for Konservativ Ungdom og grundlægger af lektiehjælpsvirksomheden Lektiekonsulenterne. 

 

Annette LindAnnette Lind (S)
Undervisningsordfører. Hun er uddannet lærer og arbejdede som sådan frem til sit valg til Folketinget i 2011.

Forrige artikel Internt notat afslører: Udflytningen af Miljøstyrelsen kan få alvorlige konsekvenser Internt notat afslører: Udflytningen af Miljøstyrelsen kan få alvorlige konsekvenser Næste artikel Tre ting du (nok) ikke vidste om den nye miljø- og fødevareminister Tre ting du (nok) ikke vidste om den nye miljø- og fødevareminister