Debat

Ny debat: To år med V på fødevareposten

MIDTVEJSEVALUERING. I to år har Venstre siddet på fødevareområdet med først Eva Kjer Hansen og siden Esben Lunde Larsen som minister. Vi har bedt politikere, erhvervsfolk og organisationer gøre status.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter to år med Venstre i Miljø- og Fødevareministeriet er det tid til at gøre status. Fødevareområdet har været ét af de mest omtalte politiske emner, siden Lars Løkke Rasmussen kunne kalde sig statsminister i 2015.

Først var der Eva Kjer Hansen. Efter otte måneder på posten måtte hun trække sig efter massiv kritik af beregningerne bag regeringens landbrugspakke. Men landbrugspakken var stemt igennem, og den indførte blandt andet, at landmændene måtte gødske mere, og at randzonerne blev afskaffet. Landmændene var glade, men rød blok var kritiske over for det såkaldte ”miljøunderskud”, som de mente ville opstå som følge af pakken.

Eva Kjer Hansen overdrog i februar 2016 ministeriet til sin Venstre-kollega Esben Lunde Larsen, som fik lov at beholde posten, da Venstre i efteråret indgik regeringssamarbejde med Liberal Alliance og Konservative.

Der har dog heller ikke været stille omkring den nye fødevareminister, som i foråret blev beskyldt for at lyve for Folketinget i den såkaldte kvote-sag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Altinget har bedt et panel af interesseorganisationer, erhvervsfolk og politikere om at gøre status efter to år med Venstre på fødevareposten.

Vi stiller spørgsmålene:

  • Hvordan har V sat et præg på dansk fødevarepolitik?
  • Har der været ført en konsekvent politisk linje på fødevareområdet?
  • Hvilken forskel har det gjort, om Eva Kjer Hansen eller Esben Lunde Larsen har siddet på posten?
  • Hvilke indsatsområder savnes fra regeringens side på fødevareområdet?

Mød panelet her:

Esben Lunde LarsenEsben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister siden februar 2016. Esben Lunde Larsen har været medlem af Folketinget siden 2011 og var uddannelses- og forskningsminister i Løkkes regering, indtil han overtog Miljø- og Fødevareministeriet. Han er forhenværende byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune. Oprindeligt uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet, og han har en erhvervs ph.d. fra samme sted. 

 

Karen HækkerupKaren Hækkerup
Direktør for Landbrug & Fødevarer. Karen Hækkerup er tidligere medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, hvor hun blandt andet var minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra august 2013 til december 2013. Karen Hækkerup er uddannet cand.scient.pol.

 

Leif NielsenLeif Nielsen
Branchedirektør for DI Fødevarer. Leif Nielsen har været hos DI siden november 2016 og kom fra en stilling som kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer. Han er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. 

 

Lise BechLise Bech (DF)
Fødevareordfører for Dansk Folkeparti. Lise Bech har været medlem af Folketinget siden 2015. Hun er desuden landbrugsordfører for partiet og sidder i miljø- og fødevareudvalget. Lise Bech har tidligere været byrådsmedlem i Støvring og Rebild Kommune.

 

Søren Egge RasmussenSøren Egge Rasmussen (EL)
Fødevareordfører for Enhedslisten og medlem af miljø- og fødevareudvalget. Søren Egge Rasmussen har været medlem af Folketinget siden 2015, men har været midlertidigt medlem ad flere omgange siden 2002. Han er tidligere byrådsmedlem i Aarhus Kommune. Søren Egge Rasmussen er uddannet økologisk landmand.

 

Simon KollerupSimon Kollerup (S)
Fødevareordfører for Socialdemokratiet. Simon Kollerup har været medlem af Folketinget siden 2011 og sidder i miljø- og fødevareudvalget. Han er oprindeligt uddannet cand.scient.pol.

 

Per KølsterPer Kølster
Formand for Økologisk Landsforening. Per Kølster er oprindeligt uddannet agronom og er stifter af det økologiske bryggeri Kølster Malt & Øl. 

 

Forbrugerrådet Tænk
Medlemsorganisation for 70.000 personlige medlemmer og 30 medlemsorganisationer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Nielsen

Branchedirektør, DI Fødevarer
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Per Kølster

Formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, fhv. formand for Økologisk Landsforening, stifter og medejer af Kølster Malt & Øl
Agronom (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1979)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00