Nye EU-midler skal bekæmpe afrikansk svinepest

TILSKUD: EU-Kommissionen afsætter over en milliard kroner i 2019 til at bekrige blandt andet dyresygdomme og infektionssygdomme hos dyr, der kan overføres til mennesker.

Her er det nye vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse, som er en del af indsatsen for at stoppe afrikansk svinepest.
Her er det nye vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse, som er en del af indsatsen for at stoppe afrikansk svinepest.Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

EU-Kommissionen har besluttet at sætte omkring 154 millioner euro af til følgende tre områder:

"Kampene mod afrikansk svinepest og Xylella er daglige eksempler på EU's indsatser mod sygdomme og skadedyr, der udgør konkrete trusler mod vores borgere og vigtigste økonomiske sektor. De summer, der tildeles i dag, viser, hvor seriøst vi tager disse problemer," udtaler Vytenis Andriukaitis, kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, i en kort nyhed fra EU-Kommissionen.

Midlerne skal hjælpe medlemsstaternes myndigheder til hurtigt at kunne reagere på udbrud, der kan have en alvorlig indvirkning på dyrs og menneskers sundhed, men også på økonomien og handlen.

Dokumentation

Hvad er Xylella fastidiosa?
Bakterien Xylella fastidiosa er en karantæne-skadegører, der kan angribe over 300 plantearter, heriblandt økonomisk vigtige afgrøder som oliven, citrus, vin, valnød og blomme. Xylella fastidiosa opformeres i planten og forhindrer transporten af vand og næring i planten.

Ved alvorlige angreb kan planten visne og dø. Efter første fund i Italien i 2013 er den også fundet i Frankrig og Spanien, og der er nu stort fokus på at undgå, at bakterien spredes yderligere i EU.

Kilde: Landbrugsstyrelsen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00