Debat

Økologi kan skabe udfordringer for offentlige køkkener

DEBAT: Kødfrie dage og økologisk mad i det offentlige er en god ide, mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet. Men man skal ikke være blind for de problemstillinger, det rejser.
Kødfrie dage i det offentlige er et sympatisk initiativ, men det er ikke helt problemfrit, mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.
Kødfrie dage i det offentlige er et sympatisk initiativ, men det er ikke helt problemfrit, mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.Foto: www.kost.dk
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg erkender, at det kan være svært at få overblik over udviklingen på området. Det er desværre kriteriet, når ansvaret for den offentlige forplejning ligger spredt blandt flere ministerier. Et godt sted at starte ville dog være, at sikre en mad- og måltidschef i hver kommune.

Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Der skal indføres kødfrie dage i kommunerne. Sådan lyder et forslag fra Madkulturen, blandt andet med henblik på at bane vejen til målet om øget økologi.

Det er et sympatisk initiativ, der desværre bliver overhalet indenom af det faktum, at mange kommunale køkkener allerede sæsonplanlægger menuen, ligesom der mange steder allerede planlægges med eksempelvis grød- og suppedage. Det giver mening for køkkenet, da det giver borgerne en varieret madoplevelse samtidig med, at det kan betale sig for køkkenet.

Økologi skaber udfordringer
I Kost & Ernæringsforbundet bakker vi helhjertet op om det økologiske projekt. Derfor er jeg glad, når der kommer opmærksomhed på, at vi ikke både kan få i pose og i sæk for de samme penge.
Der kan omlægges til økologi med uddannelse til de ansatte og ved at ændre på råvaresammensætningen.

Men man skal ikke være blind for, at det skaber udfordringer for de offentlige køkkener. Her er udfordringerne størst for de køkkener, der skal sikre en sund og forebyggende ernæring for de svageste ældre på plejehjem og de syge på hospitalerne. Disse grupper har særlige behov, der ikke bliver opfyldt, når blot råvarerne er bæredygtige.

Jeg erkender, at det kan være svært at få overblik over udviklingen på området. Det er desværre kriteriet, når ansvaret for den offentlige forplejning ligger spredt blandt flere ministerier. Et godt sted at starte ville dog være at sikre en mad- og måltidschef i hver kommune. De kunne sikre en samlet indsats og sørge for at implementere de gode initiativer. Samtidig ville det skabe bedre overblik over indsatsen for en sund, nærende og bæredygtig offentlig forplejning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00