Debat

Økologisk Landsforening: Esben Lunde straffer økologien

DEBAT: Økologien undermineres af Esben Lunde (V), som fører en kortsigtet strategi for fødevarepolitikken, skriver formand Per Kølster. Fødevareministeren regulerer i strid med sit eget økologiske erhvervsteams anbefalinger og skaber unfair konkurrence.

Det økologiske landbrug straffes af Esben Lundes (V) kortsigtede strategi for fødevarepolitikken, skriver Per Kølster.
Det økologiske landbrug straffes af Esben Lundes (V) kortsigtede strategi for fødevarepolitikken, skriver Per Kølster.Foto: Presse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Kølster
Formand for Økologisk Landsforening

Man må tage hatten af for en konsekvent politisk linje fra Venstres to fødevareministre i partiets to første år på pinden. Med en analyse, der hedder, at den politiske opgave er at reducere krav til konventionelle landmænd og sikre, at de har både mere gødning og flere sprøjtegifte at drive landbrug med, har de kørt på med en offensiv politik, der skulle gøre det lettere og mere lønsomt at være konventionel landmand her og nu.

Der er åbenlyst ikke tale om en langsigtet strategi for et fødevareerhverv, der ligesom alle andre danske erhverv skal konkurrere på bæredygtighed og merværdi og ikke kun pris. Men konsekvent er det. Der er fokus på rammevilkår for landbruget.

I Økologisk Landsforening savner vi i høj grad samme konsekvens og handlekraft i forhold til de økologiske landmænds rammevilkår.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Regeringen underminerer økologi
Ved at lægge den konventionelle produktions interesser og produktionsform til grund for reguleringen af hele det danske landbrug skaber man øgede byrder for økologerne og gør det desværre sværere at få mere økologi i Danmark.

Fødevareministeren tilsidesætter her en klar anbefaling fra ministeriets Økologiske Erhvervsteam, der siger, at økologien skal reguleres med udgangspunkt i økologiens principper, og at der skal laves en konsekvensvurdering, så man sikrer, at nye generelle regler ikke underminerer økologi. Det er desværre præcist det, der er ved at ske lige nu!

Med regeringens aktuelle udspil til miljø- og husdyrregulering skaber man et landbrug, hvor det handler om at presse så mange dyr som muligt ind i stalden. Man straffer samtidig økologiske landmænd, som giver deres dyr mere plads.

Per Kølster
Formand for Økologisk Landsforening

Med regeringens aktuelle udspil til miljø- og husdyrregulering skaber man et landbrug, hvor det handler om at presse så mange dyr som muligt ind i stalden. Man straffer samtidig økologiske landmænd, som giver deres dyr mere plads i stalden, og som satser på en produktion i det fri - med god velfærd og lavt medicinforbrug til følge.

Det er hasarderet og hensynsløs kørsel. Og selv om vi har påpeget, at økologer snart bliver kørt over, ser vi ingen tegn på, at ministeren vil se sig for her i sidste øjeblik. Meget bekymrende! Det bliver årets store test på Venstres interesse for også at skabe gode rammer for udvikling af de økologiske landbrug.

Unfair konkurrence
Den nuværende situation er unfair og konkurrenceforvridende. Ikke nok med at økologer straffes for at give dyrene mere plads. Når økologer frivilligt sænker deres kvælstofanvendelse og dropper sprøjtegift, så medfører den nuværende regulering, at konventionelle producenter kan bruge mere! Vi går så at sige kortere tid i bad, så andre kan bruge vores kvote og stå længere under det varme vand.

Vores miljøhensyn gør vores varer dyrere på markedet, mens vi skaber mulighed for, at de konkurrerende konventionelle varer bliver billigere via et større forbrug af kvælstof og pesticider, som de har lov til at bruge i kraft af vores indsats. Fair?

Økologisk Landsforening er enig med ministeriet i, at økologien skal være markedsdrevet, men det kræver, at man skaber fair og lige vilkår for produktionen. Der er kun to muligheder: enten tager man hensyn til økologi i den generelle regulering, ellers laver man en selvstændig miljøregulering for økologer.

V's positive takter
Vi oplever dog også positive nedslag i forhold til økologien fra begge Venstre-ministre. Både Eva Kjer Hansen og Esben Lunde Larsen har for eksempel medvirket effektivt i forbindelse med økologiske eksportfremstød.

Esben Lunde Larsens økologiske erhvervsteam har her i april afleveret et stærkt udspil med 79 konkrete handlingsforslag. Hvis planen implementeres får vi både mere og bedre økologi. Vi er særligt glade for de nye løft på økologikrav på områder som klimaet, naturen og muligheder for at skabe en mere cirkulær økonomi.

Gennemføres anbefalingen om at bruge EU's landbrugsstøtte til at belønne landbruget for at levere på fælles goder som natur, rent drikkevand og klimaet kan vi få mere økologi, fordi økologer er leveringsdygtige på disse goder.

Erhvervsteamet anbefalede også styrket økologisk eksportfremme, produktinnovation, omstilling i offentlige og private storkøkkener og mere ny viden til øko-landmænd. Der er ingen penge i planen til disse opgaver. Men økologer har vist, at vi kan levere varen, når staten investerer i vores udvikling. Vi har gjort Danmark til nummer ét i verden i økologisk salg både til forbrugere og i offentlige køkkener. Eksporten slår rekord hvert år. Vi skaber vækst og jobs i landområder. Og vi har udviklet et hav af nye løsninger i landbruget på områder som dyrevelfærd, klima, vandmiljø og biodiversitet.

Derfor håber vi, at regeringen vil standse det markante fald i statslig investering i økologi de senere år. Igennem VK-regeringsårene var der godt 80-100 millioner årligt til økologisk udvikling og markedsfremme. Nu er der 10 millioner årligt i Fonden for Økologisk Landbrug. Og frem til næste år er der afsat yderligere 30 millioner i fonden, men herefter falder de bort.

Der er behov for et solidt fundament for udvikling af økologisk fødevareproduktion som basis for grøn vækst og bæredygtigt landbrug. Og vi stiller selv med midlerne. Statskassen nyder godt af ekstra høje momsindtægter fra salg af økologiske produkter.

Let’s do it!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Kølster

Formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, fhv. formand for Økologisk Landsforening, stifter og medejer af Kølster Malt & Øl
Agronom (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1979)

0:000:00