Debat

Økologisk Landsforening: Økologi er Danmarks vej ind på markedet for planteprodukter

Landbrugsaftalen og finansloven for 2022 bør indeholde en handlingsplan til et dansk planteinitiativ med et stærkt fokus på økologi og midler til markeds- og produktudvikling, forskning, skriver Per Kølster og Sybille Kyed.

Økologiske og plantebaserede varer kan være en potentiel vindersag, skriver Per Kølster og Sybille Kyed.
Økologiske og plantebaserede varer kan være en potentiel vindersag, skriver Per Kølster og Sybille Kyed.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Per Kølster
Sybille Kyed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er fuldt fart på møder, konferencer og høringer om dansk fødevareproduktion og et foranstående planteeventyr, der skal sikre dansk landbrugs fremtid - også som eksporterhverv.

Der er rigtig god energi og stor enighed om, vi skal den vej. Der er mindre enighed, om virkemidlerne må være på bekostning af den nuværende store husdyrproduktion. En uenighed, som vi måske ikke behøver tage direkte stilling til – vi kan gå økologiens vej, så giver det sig selv.

Plantemad er indlejret i omstilling til økologi
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk. Dermed arbejder vi også for et fødevaresystem, hvor plantemad fylder langt mere, end den gør på den gennemsnitlige tallerken her i den vestlige del af verden. En stor planteandel på tallerken er så at sige direkte indlejret i en omstilling til økologi.

Dyrene skal ud på marken, have mere plads i stalden, og en stor del af foderet skal komme fra bedriften selv eller fra nærliggende ejendomme. Det lægger sin egen begrænsning for, hvor stor husdyrproduktionen kan være i økologien, og det giver sig selv, at en langt større andel af vores kost dermed bliver plantebaseret.

Nøjagtig som vi også ser det ske, når de professionelle køkkener lægger om til økologi. Jo højere økologiprocent, jo mere fylder planteandelen.

Efterspørgslen på økologisk plantemad fylder
Ser vi på efterspørgslen på plantebaserede fødevarer, så fylder økologi også meget. En undersøgelse lavet af Dansk Vegetarisk Forening viste, at 77 procent af dem, der enten er vegetarer, veganere eller fleksitarer gerne ser, at alt dansk landbrug blev økologisk.

Vi står med en potentiel vindersag for danske landmænd, det danske miljø, den danske klimaindsats i landbruget og det danske erhvervsliv.

Per Kølster og Sybille Kyed
Hhv.  formand og landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening

På baggrund af en undersøgelse i USA konkluderer Good Food Insitute, at økologi trækker efterspørgslen på plantebaserede fødevarer i USA.

Økologi har en markedsandel på 25 procent af de plantebaserede produkter i USA - det er fem gange højere end økologiens samlede markedsandel, og 34 procent af amerikanerne finder, at det er meget vigtigt eller ekstremt vigtigt, at produkterne er økologiske.

Her i Danmark er 65 procent af markedet for plantedrikke økologisk. De økologiske forbrugere udmærker sig simpelthen ved at være omstillingsparate.

Økologi kan være Danmarks vej til det globale plantemarked
Omlægning til økologi er med andre ord både ét af flere virkemidler til omstilling til et mere plantebaseret system, mere plantebaseret kost og et oplagt tiltag i en dansk strategi for at komme ind på plantemarkedet, både uden for og indenfor Danmarks grænser.

Hvis Danmark skal få fodfæste på det globale marked, skal det være som udbyder af højværdiprodukter, og det er så oplagt at bruge økologi som det nemme afsæt.

Hvorfor ikke lægge sig i slipvinden på Danmarks titel som verdensmester på økologi og levere et clean label produkt og udnytte, at de økologiske forbrugere er mere tilbøjelige til at ændre deres fødevarevaner og indkøb.

En potentiel vindersag
Vi står med en potentiel vindersag for danske landmænd, det danske miljø, den danske klimaindsats i landbruget og det danske erhvervsliv. En vindersag, som med lidt støtte fra visionære politikere kan rulle hurtigt.

Derfor anbefaler Økologisk Landsforening, at landbrugsaftalen og finansloven 2022 indeholder en handlingsplan til et dansk planteinitiativ med et stærkt fokus på økologi og midler til markeds- og produktudvikling, forskning og etablering af økologisk sortsudvikling indenfor afgrøder til konsum.

Nøjagtigt som der gennem tiderne er investeret i at blive verdensførende på markedet for animalske produkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00