Opposition kæmper for randzoner

NYHED: Oppositionen tror ikke på, at landbruget frivilligt får etableret 30.000 hektar med randzoner. EL fremsætter beslutningsforslag om en obligatorisk ordning. DF vil have den planlagte opmåling af randzonerne fremskyndet, og udelukker ikke tvang om etablering af randzoner for større dyrebrug
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Vandmiljøplan III

  • Sætter fokus på fosfor-forureningen, som blandt andet skal mindskes med 10 meter brede bræmmer (randzoner) rundt om søer og vandløb.

  • Dansk Landbrug har indgået en aftale med regeringen om, at landmændene etablerer dem frivilligt.

  • Inden 2009 er det målet, at der skal være etableret omkring 30.000 hektar randzoner.

  • I 2015 skal det samlede areal være oppe på omkring 50.000 hektar.

  • Landmændene kan få støtte til oprettelsen af landzoner; der er afsat 375 millioner kroner.

  • Dansk Landbrug mener, at ordningen er for bureaukratisk. De mener, at landmændene etablerer randzoner blot uden at søge om støtte.

  • Besøg den officielle side for Vandmiljøplan III: her


  • Kilde: Altinget
    Der skal mere i gang i etableringen af randzoner langs med søer og åer, mener en række oppositionspartier.

    I gårsdagens artikel i Altinget, "Vandmiljøplan III i problemer", advarede de grønne organisationer mod regeringens frivillige ordning, hvor landmændene hidtil kun har søgt om støtte til 103 hektar randzoner i løbet af to år.

    Ringe tro på landmænd
    Allerede i 2009 er det i følge vandmiljøplan III målet, at der skal være etableret 30.000 hektar randzoner. Den målsætning, tror Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening, S, SF og EL ikke på, vil blive nået. De mener, at regeringen forsøger at trække tiden ud for en omfattende etablering af randzoner.

    I et skriftligt svar til Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, har fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) svaret, at ordningen først skal evalueres i 2008. Det vil sige året inden, at målsætningen om de 30.000 hektar i 2009 skal være opfyldt ifølge Vandmiljøplan III.

    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00