Debat

Organisation om grænsehandel: Størst gevinst ved at sænke spiritusafgift

DEBAT: Den kommende finanslov bør sænke afgifter. Spiritusafgiften er suverænt den afgift, som mest effektivt vil trække handel tilbage til Danmark, og som giver størst økonomisk gevinst, skriver Vin- og Spiritusorganisationen i Danmark.

Placeholder image
Selv når man tager højde for virkningerne samt effekten på grænsehandelsforvridning, danskernes forbrug og helbred, vil en afgiftslettelse på spiritus stadig være en gevinst for samfundet ifølge Vin- & Spiritusorganisationen i Danmark. Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Holm
Formand, Vin- & Spiritusorganisationen i Danmark (VSOD) 

Finanslovsforhandlingerne er næsten i mål. Det kaster mange diskussioner af sig i medierne. En for nogle lille, men bestemt ikke ubetydelig dagsorden, er forhandlingerne af en grænsehandelspakke, som regeringen har lagt op til i sit finanslovsudspil.

Regeringen lægger op til at sænke afgifter på grænsehandelsfølsomme varer for 135 millioner kroner. Det initiativ hilser vi velkomment i Vin- og Spiritusorganisationen i Danmark (VSOD).

Afgifter på spiritus stor barriere
De høje danske afgifter på grænsehandelsfølsomme varer som spiritus, vin og slik er en barriere for salget af disse varegrupper hos danske købmænd i især Sydjylland og på Lolland-Falster.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk

Det handler altså om godt købmandskab og om at bruge pengene dér, hvor danske købmænd og forbrugere kan mærke den største forskel.

Michael Holm, Formand, Vin- & Spiritusorganisationen i Danmark

Det er derfor også med glæde, at vi kan konstatere, at Dansk Folkeparti også ønsker at give en håndsrækning til disse områder og prioritere en grænsehandelspakke i forhandlingerne.

Vigtigt med de rette afgifter
Dét, der derimod bekymrer os, er, om der bliver fokuseret på ’de rigtige afgifter’, når afgiftslettelserne skal forhandles på plads i de kommende dage. Vi kan læse os frem til forskellige prioriteringer, som afspejler afsendernes egeninteresse. Sådan er det i politik.

Det er derfor også med glæde, at vi kan konstatere, at Dansk Folkeparti også ønsker at give en håndsrækning til disse områder og prioritere en grænsehandelspakke i forhandlingerne.

Michael Holm, Formand, Vin- & Spiritusorganisationen i Danmark

Og netop derfor vil jeg slå et slag for, at politikerne lytter til Skatteministeriets beregninger og ikke tilfældige mavefornemmelser, når det skal besluttes, hvilke afgifter der skal sænkes.

Samfundsgevinst ved lavere afgift
Skatteøkonomisk Redegørelse 2018 giver nemlig et rigtig godt beslutningsgrundlag. Her har Skatteministeriet netop regnet på, hvad det koster i provenu at sænke de forskellige afgifter, hvor der er taget højde for sundhedsudgifter, forvridninger og påvirkningen af samfundet som helhed.

Beregningerne viser for det første, at det eksisterende niveau for spiritusafgiften er voldsomt højt i forhold til andre afgifter, som for eksempel ølafgiften.

For det andet at der vil være en decideret samfundsøkonomisk gevinst ved at sænke afgiften på spiritus. Det vil sige, at når der er taget højde for virkningerne og effekten på grænsehandelsforvridning, danskernes forbrug og helbred, vil en afgiftslettelse på spiritus stadig være en gevinst for samfundet.

Selvfinansieringsgrad på 72 procent
Vi kan langtfra sænke alle afgifter på grænsehandelsfølsomme varer for 135 millioner kroner, men vi kan stadig gøre noget reelt for grænsehandelen, hvis vi med denne pakke først og fremmest sænker de afgifter, der mest effektivt kan trække mest handel tilbage til Danmark.

Og det er spiritusafgiften, som endda har en selvfinansieringsgrad på 72 procent. Det handler altså om godt købmandskab og om at bruge pengene dér, hvor danske købmænd og forbrugere kan mærke den største forskel.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser