Organisationer frygter naturødelæggende fiskeri

SLAGSMÅL: Politiske intentioner om mere bæredygtighed risikerer at ende som en fuser i fiskeriforhandlinger, mener Greenpeace og WWF Verdensnaturfonden. Danmarks Fiskeriforening undrer sig over kritikken.

Greenpeace og WWF Verdensnaturfonden frygter, at nogle af de kommende EU-midler kan gå til, at trawlfartøjer kan fange flere fisk og få større trækkraft. 
Greenpeace og WWF Verdensnaturfonden frygter, at nogle af de kommende EU-midler kan gå til, at trawlfartøjer kan fange flere fisk og få større trækkraft. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Hvis man skulle overføre denne her debat til landbruget, så ville det også være meget romantisk, hvis vi alle skulle leve som 'Bonderøven', men det kan vi ikke leve af. Hvis vi skal lave forretning ud af det og gerne vil bevare vores førerposition som en af verdens største fiskerinationer, så bør vi understøtte udviklingen af trawlfiskeriet.

Thomas Danielsen
Fiskeriordfører for Venstre

Når man nu ved, at der er en flåde (kystfiskeriet, red.), der fisker med minimalt brændstof, som sikrer arbejdspladser i lokalsamfund, som ikke har noget discard, og som ovenikøbet ikke er en af de største trusler mod den danske marine biodiversitet, så burde man simpelthen som ansvarlig politiker kanalisere nogle flere midler til at udvikle det fiskeri i stedet for at gøre trawlfiskeriet en lille smule bedre.

Hanne Lyng Winter
Havbiolog, Greenpeace
Fakta
Om forhandlingerne
  • Folketingets fiskeriordførere forhandler lige nu om fremtiden for dansk fiskeri. Der er forhandlinger både om et forslag til lov om Hav- og Fiskerifonden, samt til Det danske hav- og fiskeriudviklingsprogram 2014-2020.
  • Lovforslaget om Hav- og Fiskerifonden skal gennemføre Den Europæiske Hav- og Fiskerifond i Danmark i perioden 2014-2020. Lovforslaget afløser den tidligere fiskeriudviklingslov.
  • Hav- og fiskerifonden er blot en rammelov, der giver mulighed for at bruge midler til de indsatser, som man ønsker at understøtte. Den konkrete udmøntning af pengene sker derimod i hav- og udviklingsprogrammet.
  • Det overordnede formål med Det danske hav- og fiskeriudviklingsprogram 2014-2020 er at medvirke til at indfri EU2020-målene om intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst.

Det sidste punktum er endnu ikke sat i de politiske forhandlinger om, hvordan en stor sum penge fra EU skal understøtte dansk fiskeri de næste syv år. Men de foreløbige optakter tegner en dyster fremtid for det naturskånsomme fiskeri. Det mener de to organisationer Greenpeace og WWF Verdensnaturfonden.

Folketingets fiskeriordførere forhandler for tiden både om et forslag til lov om Hav- og Fiskerifonden, samt Det danske hav- og fiskeriudviklingsprogram 2014-2020. Og særligt et forslag om støtte til energieffektiviserende tiltag bekymrer organisationerne.

“Dette medvirker til en større natur-ødelæggelse, hvilket er fuldstændig i strid med den samtidige intention om at minimere fiskeriets påvirkning af havmiljøet, som det ellers er udtrykt i lovforslaget og i EU’s nye fiskeripolitik,” skriver WWF i et høringssvar.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00