Sophie Løhde kaldt i samråd om fødevareudbud

INDKØB: DF, S og R vil have innovationsministeren til at svare på, hvorfor et milliardudbud på fødevarer udelukker små og mellemstore virksomheder. SKI understreger, at man lever op til de politiske intentioner i udbudsloven.

En fødevareaftale med 51 kommuner er kommet til fornyet debat, efter at SKI har meddelt, at de genudbyder aftalen. 
En fødevareaftale med 51 kommuner er kommet til fornyet debat, efter at SKI har meddelt, at de genudbyder aftalen. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Vi har netop lavet denne konstellation af partier bag samrådet for at sende et relativt umisforståeligt signal om, at vi på tværs af flere partier i Folketinget synes, det her er vigtigt.

Simon Kollerup
Fødevareordfører, Socialdemokratiet

Jeg er jo ikke politiker, jeg er sat i verden for at effektivisere og professionalisere det offentlige indkøb, og det gør vi selvfølgelig inden for den gældende lovgivning og de politiske bestemmelser, der er for os.

Christian Lunding
Udbudsdirektør, SKI
Fakta
Fælleskommunale indkøbsaftaler
  • Aftale 50.90 Fødevarer er en del af det fælleskommunale, forpligtende indkøbsprogram, som regeringen og KL har aftalt og bekræftet i en række økonomiaftaler siden 2012.
  • Formålet med programmet er at effektivisere det kommunale indkøb.
  • I 2015 aftalte regeringen og KL, at der skal etableres op mod 40 fælleskommunale indkøbsaftaler i 2020.

Kilde: SKI

Mindre fødevarevirksomheder må se langt efter kommunale indkøbskroner på en fødevareaftale til en anslået værdi af 1,6 milliarder kroner over fire år.

Årsagen er, at Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har haft udbudt en aftale om køb af fødevarer til store produktionskøkkener, som 51 kommuner har tilsluttet sig, men som blot enkelte leverandører reelt var store nok til at byde ind på.

Det skaber politisk frustration på Christiansborg, fordi man for et par år siden lavede den omtalte udbudslov, hvor man netop forsøgte politisk at sikre, at små og mellemstore virksomheder, de såkaldte SMV'ere, bedre kunne komme i betragtning til de kommunale og statslige udbud.

Dokumentation

Udbudsloven om delkontrakter

§ 49. En ordregiver kan udbyde særskilte delkontrakter i stedet for at udbyde en samlet kontrakt.

Stk. 2. Udbyder en ordregiver ikke særskilte delkontrakter, skal ordregiveren i udbudsmaterialet oplyse om baggrunden herfor.

Stk. 3. En ordregiver skal i udbudsbekendtgørelsen anføre,

1) om tilbudsgiveren kan afgive tilbud på en, flere eller alle delkontrakter

2) om tilbudsgiveren kan tildeles en, flere eller alle delkontrakter, og i givet fald hvordan delkontrakterne eller grupper af delkontrakter kan kombineres, og

3) hvilke objektive og ikkediskriminerende kriterier eller regler, der er afgørende for tildelingen af delkontrakter, herunder hvordan delkontrakterne tildeles, når kriterierne eller reglerne ellers ville resultere i, at en tilbudsgiver får tildelt flere delkontrakter end det maksimale antal, som tilbudsgiveren kan få tildelt.

Se udbudsloven her


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00