Debat

Prodekan: Vi kan altid blive bedre

DEBAT: Prodekan ved KU Grete Bertelsen gør status over universitetets fødevareuddannelser. Mobiliteten og fleksibiliteten skal styrkes, og samarbejdet med erhvervslivet kan blive endnu bedre – men egentlig går det meget godt, lyder vurderingen.

"I dag er der mange forhindringer for mobiliteten
mellem uddannelser generelt både nationalt og internationalt. Det vil vi gerne
være med til at forbedre i samarbejde med de øvrige uddannelsesudbydere i
Danmark," skriver Grete Bertelsen, prodekan ved KU. 
"I dag er der mange forhindringer for mobiliteten mellem uddannelser generelt både nationalt og internationalt. Det vil vi gerne være med til at forbedre i samarbejde med de øvrige uddannelsesudbydere i Danmark," skriver Grete Bertelsen, prodekan ved KU. Foto: Pressebillede
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Bertelsen, 
Prodekan ved Københavns Universitet

Københavns Universitet (KU) er en af verdens førende udbydere af fødevareuddannelser. Vi tilbyder unge fra hele verden seks forskellige uddannelser inden for fødevareområdet. De er internationalt anerkendte for deres høje faglige niveau, tætte kontakt til erhvervslivet og lav dimittend-ledighed.

Bred vifte af uddannelsesmuligheder
Helt konkret udbyder vi på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet en bacheloruddannelse i fødevarer og ernæring og fire kandidatuddannelser, nemlig Food Innovation and Health, Human Nutrition, klinisk ernæring samt Food Science and Technology med specialiseringer inden for blandt andet bryggeriområdet, der giver titlen brygmester, og mejeriteknologi, der giver titlen mejeriingeniør.

Den generelt lave dimittend-ledighed blandt kandidaterne fra vores fødevareuddannelser betyder også, at det kun er Human Nutrition, der skal dimensioneres ifølge regeringens dimensioneringsmodel.

Det er blevet fremført, at vores fødevareuddannelser har for få studerende, så der mangler kritisk masse. På bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring optager vi cirka 110 studerende hvert år, og på vores kandidatuddannelser varierer optaget mellem 25 og 75 kandidatstuderende pr. år. Vel ikke umiddelbart et under-kritisk niveau.

Fakta
Bland dig i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Vi vil imidlertid gerne bidrage til at styrke de danske fødevareuddannelser yderligere, så de også i fremtiden kan sikre Danmarks position som konkurrencedygtig fødevareproducent.

Større mobilitet og fleksibilitet
Vi ønsker at styrke sammenhængen i uddannelsessystemet lige fra erhvervsuddannelserne til ph.d.-graden. I dag er der mange forhindringer for mobiliteten mellem uddannelser generelt både nationalt og internationalt. Det vil vi gerne være med til at forbedre i samarbejde med de øvrige uddannelsesudbydere i Danmark, både vertikalt og horisontalt.

Virksomhederne skal i endnu højere grad være indstillet på at byde de studerende velkommen i forbindelse med projekter, specialer og praktikophold. 

Grete Bertelsen
Prodekan ved Københavns Universitet

Med vertikalt mener jeg, at vi i fremtiden bør arbejde for, at det bliver lettere for ambitiøse studerende at opkvalificere sig og overføre meritter til andre uddannelsesinstitutioner. Det vil sige, at det i fremtiden eksempelvis bør være muligt for en dygtig, erhvervsuddannet mejerist at videreuddanne sig til mejeriingeniør og senere tage en ph.d.-grad.

Lad biologer tage en fødevare-relateret kandidat
Vi kan også styrke sammenhængen mellem uddannelserne horisontalt ved at gøre det lettere at optage bachelorstuderende fra andre uddannelsesinstitutioner til vores kandidatuddannelser og omvendt. Eksempelvis bør en bachelor inden for biologi eller en anden naturvidenskabelig bachelor kunne videreuddanne sig inden for fødevareinnovation og sundhed.

Vi har allerede mangeårig erfaring med tæt og forpligtende samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der sikrer fleksibilitet imellem vores bachelor- og kandidatuddannelser, og vi optager desuden mange professionsbachelorer på vores kandidatuddannelser i human ernæring og klinisk ernæring.

Endnu tættere erhvervskontakt
På alle KU´s fødevareuddannelser har vi arbejdet for at skabe de optimale rammer for tæt erhvervskontakt. Målet er at give de studerende de bedste betingelser for at matche erhvervslivets behov.

De studerende har således mulighed for at komme i praktik, hvor de opbygger værdifuld erfaring, erhvervsparathed og netværk. De kan også skrive projekt og/eller speciale i samarbejde med en virksomhed. Det giver den studerende mulighed for at lære branchen at kende, og virksomheden får adgang til ny viden og friske øjne på virksomhedens udfordringer. I dag skriver ca. 50 % af alle vores fødevarestuderende speciale i samarbejde med erhvervet.

Ønsker til erhvervslivet
Vi kan altid blive bedre. Vi vil gerne være med til at udbygge samarbejdet mellem fremtidens fødevareuddannelser og erhvervslivet yderligere, og i den forbindelse har vi nogle ønsker til erhvervet.

Virksomhederne skal i endnu højere grad være indstillet på at byde de studerende velkommen i forbindelse med projekter, specialer og praktikophold samt støtte op omkring uddannelsernes markedsføringsaktiviteter.

En opfordring til erhvervet er også at være positive og åbne over for alle de internationale studerende, vi optager. Mange af dem ønsker at arbejde i den danske fødevarebranche. For Danmark har et attraktivt fødevaremiljø - og det skal vi være stolte af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Bertelsen

Fhv. prodekan, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
cand.brom. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1979), ph.d. i fødevarevidenskab (KVL 1985)

0:000:00