Regeringen udskyder udspil om landbrugets bidrag til grøn omstilling til næste år

KLIMA: Regeringen var lige på trapperne med udspil om, hvordan omstilling af landbruget skal bidrage til bedre natur og mindre udledning af drivhusgasser. Men nu er det udskudt til begyndelsen af det nye år.

Mandag formiddag præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) en række nye forslag til initiativer, der skal modvirke coronakrisen i dansk økonomi. Men han gav også en oplysning, som formentlig får øjenbrynene til at løfte sig hos aktører inden for landbrug og grøn omstilling.

For regeringen udskyder det landbrugsudspil, som ellers var varslet til at komme her i november, til det nye år.

"I starten af det nye år vil vi (...) lancere et udspil til en grøn omstilling af landbruget, som kan tage fat på landbrugets klima- og miljøudfordringer og samtidig sikre en sund økonomisk udvikling for landmændene," sagde Wammen.

Tre ministre varmede op til udspillet
Regeringen har ellers tilsyneladende været lige på trapperne med udspillet, som skulle have indgået i klimaforhandlingerne her i efteråret. 

Ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning onsdag i sidste uge varmede tre af regeringens ministre op til udspillet ved at afsløre nogle af de overordnede tanker bag det kommende udspil i hver deres videotaler.

Regeringen vil "tænke flere indsatser sammen", så indsatsen for et bedre vandmiljø, mere natur og færre klimagasser kan spille sammen, fortalte miljøminister Lea Wermelin.

“I det landbrugsudspil (…) har vi derfor også vandmiljøet og kvælstofudledningerne med," sagde hun.

R og EL har forståelse for udskydelse
Radikale ærgrer sig over, at udspillet nu er udskudt.

”Det er ærgerligt, at regeringen har bragt sig i den her situation. For hvis man havde startet tidligere, kunne man godt have nået det i år. Men vi må også lyttet til det, hvis man har svært ved at gabe over det inden nytår,” siger klimaordfører Ruben Kidde og fortsætter:

”Men vi forventer så også, at det kommer til at ske straks efter nytår.”

Han peger på, at regeringen fortsat er forpligtet til at lave et delmål for 2025 på klimaområdet, og at der stadig er en grøn skattereform i støbeskeen i år. Og så går Radikale efter at holde gang i landbrugssporet i de verserende finanslovsforhandlinger.

”Vi har udtagnings af lavbundsjord med til forhandlingerne. Og det er den skarpeste kniv i skuffen, når det handler om at få en hurtig effekt på landbrugsområdet,” siger Ruben Kidde.

Enhedslistens finansordfører Rune Lund siger til Altinget, at det ”kan være fint at vente med landbrugsudspillet”, fordi der lige nu er meget på tallerkenen. Men han understreger også, at der skal ske andet på landbrugsområdet inden nytår.

”Vi vil stadig have noget med på det grønne (til finanslov red.). For eksempel at der bliver afsat penge til naturnationalparker, og at der bliver lavet jordudtagning,” siger han.

Hjalte Kragesteen og Kim Rosenkilde har hentet kommentarer til denne artikel.

Forrige artikel Regeringen mangler lovhjemmel for at kunne aflive alle mink Regeringen mangler lovhjemmel for at kunne aflive alle mink Næste artikel Dansk minksmitte er kommet på dagsordenen i EU Dansk minksmitte er kommet på dagsordenen i EU
Slagtermestre: Vi burde være stolte af danske dyrs vilkår

Slagtermestre: Vi burde være stolte af danske dyrs vilkår

DEBAT: Det gælder om at finde balancepunktet mellem dyrevelfærd og produktion, så dyrene har det så godt som muligt, uden det går for meget ud over økonomien. Hvis det tipper for meget til den gode side, vil det gå som i Sverige, skriver Torsten Buhl.