Debat

Sæt fart på fødevareforskningen

DEBATPANEL: Højteknologifonden er et af bindemidlerne mellem fødevareerhvervet og fødevareforskningen, skriver Thomas Bjerre Pedersen.
Fødevareforskningen trak ikke mindre end en tredjedel af Højteknologifondens midler i 2006, skriver Thomas Bjerre Pedersen.
Fødevareforskningen trak ikke mindre end en tredjedel af Højteknologifondens midler i 2006, skriver Thomas Bjerre Pedersen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For fødevarevirksomheder er det vigtigt at kende de muligheder, som universiteterne tilbyder gennem gensidigt forpligtende samarbejder.

Thomas Bjerre Pedersen
Kommunikationschef i Højteknologifonden

Af Thomas Bjerre Pedersen
Kommunikationschef i Højteknologifonden

I 2006 lykkedes det kompetente kræfter inden for fødevaresektoren at tiltrække 65 millioner kroner ud af Højteknologifondens 200 millioner kroner - svarende til en tredjedel. I 2007 uddeler Højteknologifonden 280 millioner kroner. Kommer fødevareforskningen styrket ud af universitetsreformen, så 2007 bliver et endnu mere interessant år?

Fødevarebranchen markerer sig aktivt med budskabet om, at det er nu, der skal skaffes flere penge til fødevareforskning. Det er der god logik i. Der er nu engang intet som kroner og øre til at realisere et potentiale. En sikker måde til at undgå, at det ender i skåltaler, er at gøre indhug i de stigende midler, der bliver uddelt i fri konkurrence. Det handler om et synligt flow af stærke forskningsidéer på universiteterne og en aktiv involvering fra erhvervslivets side.
Et af de nye økonomiske bindemidler er Højteknologifonden, der støtter udvikling indenfor teknologiområder, hvor Danmark har særlige forudsætninger og potentialer. 

Fødevarer har et stærkt udgangspunkt
Set i lyset af de seneste uddelinger fra Højteknologifonden er potentialet til stede. De tre nye universiteter med fødevareforskning - Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet - kører i dag fødevareprojekter og -platforme, der bliver støttet af Højteknologifonden. På virksomhedssiden finder man navne som SFK Technology, Danisco, Lattec I/S, CP Kelco A/S, Danske Kvæg, Arla Foods, Dansk Svineproduktion, Ellegaard Göttingen Minipigs ApS, Agroinvest A/S og ilochip. En god blanding af større og mindre virksomheder, der hver yder deres bidrag til fødevareforskning - og udvikling.

For fødevarevirksomheder er det vigtigt at kende de muligheder, som universiteterne tilbyder gennem gensidigt forpligtende samarbejder. Frem for alt et kvalificeret medspil om at løse strategiske teknologiske udfordringer, som virksomheder kan omsætte til forretning. Samtidig skal virksomhederne være villige til at byde ind med idéer og teknologier, som bringer synergi i forhold til universiteternes forskning.

De nye højteknologiske samarbejder på fødevareområdet i 2006 er ikke opstået ved tilfældigheder. De er resultatet af, at der i fødevareindustrien er en tradition for at smede stærke led mellem forskning og forretning. Denne tradition må dog gerne vokse sig endnu stærkere i fremtiden.

Platforme på op til 50 millioner kroner
Højteknologifonden har startet en runde med højteknologiske platforme, hvor fonden yder mellem 15 og 25 millioner kroner til hver af de platforme, der bliver udvalgt. Med universiteternes og virksomhedernes medfinansiering får hver platform et samlet budget på mellem 30 og 50 millioner kroner. Der er frist for ansøgning den 13. marts 2007. Tiden vil vise, om der er stærke partnerskaber, der kan bruge disse platformsmidler til at sætte fart på fødevareforskningen. Bolden er givet op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Bjerre

Presse- og mediechef, Innovationsfonden
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), master i tværmedial kommunikation (Københavns Uni. 2010)

0:000:00