Sammenlægning giver millionbesparelse

FUSION: Allerede i år vil sammenlægningen af Miljø- og Fødevareministeriet give en gevinst på otte millioner kroner, viser ny opgørelse. På sigt vokser det tal til 25 millioner. Fusionen koster dog miljøet, frygter flere partier.

Esben Lunde Larsen (V, tv.) i aktion som Miljø- og fødevareminister.
Esben Lunde Larsen (V, tv.) i aktion som Miljø- og fødevareminister.Foto: Andreas Bastiansen/Scanpix
Lasse Lange

Alt, hvad der sparet i offentlig administration, er godt. Men der er ganske store omkostninger ved det. Jeg er bange for, at miljøet bliver glemt, når der ikke er et selvstændigt miljøministerium.

Rasmus Jarlov (K)
Fødevareordfører
Fakta
Sammenlægningen af Miljø- og Fødevareministeriet i 2015 er langt fra første gang, der er sket ressortomlægninger på området. Miljøministeriet har periodevis eksisteret som selvstændigt ministerium siden 1971 – dog i første omgang med titlen Ministeriet for Forureningsbekæmpelse. Navnet Miljøministeriet kom til i 1973, og bortset fra en periode på to år i 1970’erne – hvor miljø og bolig delte departement – holdt det ved indtil perioden 1994 til 2001, hvor Svend Auken (S) stod i spidsen for det sammenlagte Miljø- og Energiministerium. Under de blå og røde regeringer fra 2001 var Miljøministeriet selvstændigt indtil det i 2015 altså blev lagt sammen med Fødevareministeriet, der er videreførelsen af Landbrugsministeriet, der blev grundlagt i 1896. Fiskeriet var i årtier udskilt i sit eget ministerium, ligesom der undervejs er sket forskellige ressortomlægninger – eksempelvis i perioden 2004 til 2007, hvor flere sagsområder blev lagt i Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender. Navneskiftet fra Landbrugs- til Fødevareministerium skete i 1997.

Det vakte stærke følelser, da den nytiltrådte Venstre-regering sidste år valgte at lægge ministerierne for fødevarer og miljø sammen til et nyt superministerium

"Det er tydeligt, at Lars Løkke Rasmussen river de sidste sten af Svend Aukens livsværk ned,” fortalte Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Altinget, med henvisning til, at Miljøministeriet ville ophøre med at eksistere som selvstændigt ministerium.

Andre var langt mere positive.

Dokumentation

Effektiviseringer i departementet som direkte følge af sammenlægningen af Miljøministeriet og Fødevareministeriet (pr. år, mio. kr.).

2016 2017 2018 2019 og frem
8,0 17,6 23,1 24,8

 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00