SSI fastholder vurdering: Der er stadig en sundhedsrisiko ved minkavl i Danmark

Ifølge Statens Serum Institut vil der for mennesker fortsat være en sundhedsrisiko af "ukendt størrelse" forbundet med at avle mink efter nytår. Det fremgår af en mail til Folketingets partier.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenAndreas Arp

Statens Serum Institut (SSI) vurderer fortsat, at det vil være risikabelt at genoptage minkerhvervet efter nytår. 

Det fremgår af en mail fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), til Folketingets partier, som Altinget er i besiddelse af.

Her oplyser ministeren, at SSI fastholder sin konklusion fra i sommer, som er, at det kan medføre en sundhedsrisiko "af ukendt størrelse" for mennesker at genoptage erhvervet. 

"Det er Statens Serum Instituts vurdering, at konklusionerne i den sundhedsfaglige vurdering af risiko for den humane sundhed ved en evt. genoptagelse af minkhold efter 2021 af den 14. juni 2021 fortsat er gældende," står der i mailen.

I risikovurderingen fra 14. juni, skrev SSI følgende: 

"Det er Statens Serum Instituts generelle vurdering, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse."

Orienteringen er sendt ud til Folketingets partier forud for et møde blandt medlemmerne af Folketingets Fødevareudvalg klokken 15 tirsdag. 

På mødet vil SSI give en uddybet opdatering på risikovurderingen fra juni, ligesom seruminstituttet vil svare på spørgsmål.

Læs også

Uenighed om tal

Forbuddet mod at drive minkavl i Danmark står egentlig til at udløbe 31. december 2021, men dvaleordningen - der giver minkavlere muligheden for at lægge deres produktion i dvale - kan forlænges med et år.

Men minkavlerne lever fortsat i uvished, da regeringen ikke har meldt ud, hvorvidt dvalen forlænges, eller om erhvervet kan genoptages efter, at alle coronarestriktioner er blevet ophævet, og covid-19 ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Der hersker stor uenighed om, hvor mange minkavlere som overvejer at genoptage erhvervet, hvis det igen bliver tilladt fra nytår.

Selvom Danske Minkavlere flere gange har understreget, at det er et fåtal af minkavlerne, som ønsker at starte op igen, så mener flere andre parter, at tallet er langt højere.

Altinget har eksempelvis talt med minkavleren Erik Westergaard. 

Han spår, at op imod 100 minkavlere ville være interesseret i fortsætte med minkavl i Danmark.

"Mit bud vil ligge på, at der er mellem 75 og 100, men som tiden skrider frem, mister vi muligheden for at købe tæver i udlandet. Mange ringer til mig og siger, at de gerne vil starte op igen, men de vil ikke have deres navn frem," sagde han tidligere i september.

Også formanden i foreningen Danske Mink, Louise Simonsen, mener, at flere minkavlere vil se positivt på muligheden for at starte erhvervet op igen. 

"Mit bud er, at vi snakker langt over 50 avlere," udtalte hun i samme ombæring til Altinget.

Flere blå partier ønsker at genoptage erhvervet fra årsskiftet, mens Enhedslisten og SF ikke mener, at minkavlerne skal genoptage driften. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00