Svineindustri afventer hollandske probiotika-resultater

RESISTENS: Svineindustrien er tilbageholdende over for ny hollandsk metode med probiotika, som måske kan sænke indholdet af antibiotika i svinestaldene markant. EL vil have svineproducenterne til at gå i gang. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kalder metoden interessant.
Man bruger allerede probiotika i dag, men slet ikke i så høj grad som det hollandske eksempel.
Man bruger allerede probiotika i dag, men slet ikke i så høj grad som det hollandske eksempel.Foto: colourbox
Agnete Finnemann Scheel

Vi skal have en diskussion af, hvad vi kan gøre for at komme i front med det her i stedet for at lægge os i ly af Holland.

Per Clausen (EL)
Fødevareordfører

Bombardér svinestalden med bakterier og få sundere grise. Den metode er lykkedes for en hollandsk landmand, som ifølge DR’s 21 Søndag har sænket sit brug af antibiotika til grise med 95 procent. Tilfører man ekstremt meget probiotika, bliver det nemlig svært for skadelige bakterier at overleve, lyder det. Det hollandske eksempel får Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen op af stolen.

Enhedslisten vil nu sparke gang i dansk brug af probiotika og se på, hvad man fra politisk side kan gøre for at fremme metoden i svineproduktionen.

”Vi skal have en diskussion af, hvad vi kan gøre for at komme i front med det her i stedet for at lægge os i ly af Holland og så fortsætte med at bruge antibiotika i alt for stort omfang, hvor vi risikerer, at en resistens udvikler sig. Det er ikke tilfredsstillende,” siger Per Clausen.

0:000:00