Tænketanken Frej: Kritiser os ikke for dem vi er, men det vi gør

REPLIK: Hvis Altinget vil kritisere Tænketanken Frej, bør kritikken handle om det, vi gør i Frej, og ikke dem, vi er. Det skriver Iben Krog Rasmussen, medstifter af Tænketanken Frej, i en replik til Altingets artikel "Den fandens landbrugsstøtte".

Af Iben Krog Rasmussen
Medstifter og debatansvarlig i Tænketanken Frej

I nærværende netavis, som jeg vil kvittere for at være Danmarks mest seriøse, politiske medie, kunne man i forrige uge læse artiklen Den fandens landbrugsstøtte, der omhandlede Tænketanken Frejs event om EU’s fælles landbrugsstøtte.

Mens første del af artikel lever op til Altingets altid høje standarder, afrunder Danmarks mest seriøse, politiske medie artiklen af med en hul og useriøs kritik af de tre øvrige stiftere af tænketanken Frej og min person. Hvis Altinget vil kritisere Tænketanken Frej, bør I kritisere os for det, vi gør – ikke dem, vi er.

Konstruktiv debat og konsensusøgning
I Tænketanken Frej har vi som mål at samle Forbrugsdanmark og Produktionsdanmark. Det gør vi gennem konstruktiv debat og konsensussøgning. Heldigvis – og med god grund – hører vi ikke meget kritik af det, vi i Tænketanken Frej gør, fra hverken Altinget eller andre medier.   

Altinget beskrev i sin artikel fint eventet "EU’s landbrugsstøtte: Støtteben eller spændetrøje?" som vi holdt i Fællessalen på Christiansborg tirsdag 7. februar 2017. Det smukke, historiske lokale var proppet til randen af unge, engagerede mennesker, embedsmænd fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, en tidligere fødevareminister og flere journalister – herunder en journalist fra Altinget. Sammen blev vi klogere på et komplekst emne.

Nuancer og faglighed
Det er netop essensen af Tænketanken Frejs aktiviteter – at arrangere tværfaglige events om aktuelle fødevarepolitiske emner. Vores events har blandt andet sat fokus på komplekse problemstillinger som: ”Pesticider – ven eller fjende?”, ”Er Fair Trade fair?” og ”En fremtid uden emballage?”. Selvom emnerne og den faglige vinkel kan lyde usexet, så tiltrækker vores events altid mellem 100 og 300 deltagere. De dukker op, fordi vores events gør nuancer og faglighed in. Fordi de gerne vil udvide deres horisonter, mødes på midten og vide mere om et emne. De tør blive klogere. Vi tør blive klogere.

Vores aktiviteter rummer ud over de faglige events også en stærk profil på de sociale medier. Herunder Facebook, hvor vi har over 3.100 følgere, der spænder over alt fra veganere til direktører i Danish Crown. Vi gør op med usande myter om fødevareproduktionen og interagerer og debatterer med vores følgere. Modsat mange andre organisationer oplever vi faktisk en rigtig god tone på Facebook. Hos os bliver der oftere skrevet ”god pointe, Ib” end ”din dumme idiot”. Det er vi glade for.

Det er disse aktiviteter, vi skal dømmes på, og ikke hvilken personlig baggrund vi har, eller hvor vi arbejder i dagtimerne. Vi bruger vores aftener, weekender og ferier på at samle Produktions- og Forbrugsdanmark og arbejder for, at dansk landbrug bevæger sig i en mere holdbar retning.

Pick’n’choose-tilgang
I artiklen skriver Altinget insinuerende om vores uafhængighed i Tænketanken Frej: ”Blandt de fire stiftere af Frej arbejder de to imidlertid for Landbrug & Fødevarer, en tredje arbejder for Venstre og en fjerde har gjort det. Samtidig har Frejs formand, Marie-Louise Thøgersen, tidligere markeret sig kraftigt i særligt økologidebatten.”

Men der er her valgt en pick’n’choose-tilgang til vores baggrund. Artiklen fortæller kun, hvor vi fire stiftere af Frej har arbejdet, og at en af os for fem år siden skrev en kritisk kronik. Men hvis man endelig vil fokusere på vores baggrund, hvorfor så ikke fortælle, at Marie-Louise eksempelvis har arbejdet for DCA under Aarhus Universitet, som landmændene ofte kritiserer? At medstifter Marianne arbejder i L&F’s afdeling for Handel, Marked og Ernæring med eksport af økologi? Hvorfor så ikke fortælle, at vi fire stiftere af Frej kun er en lille del af Tænketanken Frej?

Tænketanken Frej består nemlig af et team på 30 frivillige med meget forskellige baggrunde. En er medlem af Enhedslisten, en er medlem af Danmarks Naturfredningsforening, en arbejder i Forbrugerådet Tænk. Nogle har læst jordbrugsvidenskab, en anden læser jura og andre statskundskab. Ville alle disse forskellige personer være en del af Tænketanken Frej, arbejde sene aftener og weekender, hvis vi i styregruppen alene arbejdede for landbrugets og Venstres interesser og ikke for miljø, klima, natur og dyrevelfærd, som vi skriver på hjemmesiden?

Hul kritik
Vi er uafhængige i Tænketanken Frej. Uafhængige af L&F, af Bæredygtigt Landbrug, af Danmarks Naturfredningsforening, Venstre og Enhedslisten.

Det runger hult at kritisere Tænketanken Frej på baggrund af stifternes personlige baggrund. Døm os i stedet på det vi gør, det vi siger, eller det vi arbejder for. Dét er en kritik, som vi kan respektere. Vi har et job, og vi har en baggrund. Men vi søger jo netop at arbejde med mennesker, som har en anden slags job og en anden baggrund og holdning end os selv. Vi søger at udvide vores egen horisont i stedet for at sidde fast i den.

Den nye generation er ikke kasse-tænkende. Vi tør lytte, blive klogere og tør sige, når vi har ændret holdning til noget eller taget fejl. På samme måde vil vi også gerne følge op på Altingets kritiske henvisning til en artikel om økologi, som Marie-Louise Thøgersen skrev i 2012. Hun har nemlig ændret holdning inden for de sidste fem år og er også blevet klogere på de mange positive effekter, som økologi bidrager til. Den unge generation er ikke bange for at indrømme, at de er blevet klogere. Det er vi i Tænketanken Frej heller ikke.

Altinget må meget gerne kritisere os for hvad vi gør i Tænketanken Frej. Men at kritisere os for dem vi er, runger desværre hult – især når kritikken kommer fra et seriøst medie som jeres.

Forrige artikel Hækkerup: 12-tal i miljø til Danmark Hækkerup: 12-tal i miljø til Danmark Næste artikel L&F: Ny husdyrlov vil styrke produktionen L&F: Ny husdyrlov vil styrke produktionen
Regeringen vil se på tvivlsom certificering af biomasse

Regeringen vil se på tvivlsom certificering af biomasse

BIOMASSE: Klimaminister Dan Jørgensen (S) varsler opgør med tvivlsomme certificeringer af biomasse i forbindelse med den kommmende klimahandlingsplan. Meldingen får ros fra Danmarks Naturfredningsforening.