Debat

Til politikerne: Lad diætisterne komme på banen

DEBAT: Der er andre faggrupper end læger og sygeplejersker, som kan løfte den store opgave med forebyggelsen. Det mener formanden for Kliniske Diætister.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ginny Rhodes,
Formand for Foreningen af Kliniske Diætister

Lægerne er pressede. Sygeplejerskerne melder om, at man er for få til at løfte den mængde af opgaver, der er på sygehusene og ude i de enkelte kommuner. Her er der lige nu fokus på forebyggelse og sundhedsfremme og på patienten og et sammenhængende patientforløb. Det ser ikke ud til, at hverken lægernes situation eller manglen på sygeplejersker bliver bedre inden for den nærmeste fremtid - snarere tværtimod.

Der er en løsning i DK
Regionsformand Bent Hansen (S) peger på dette (JP 22.5) men mener åbenbart løsningen er import af medarbejdere fra udlandet. Samtidig varetages mange ernæringsrelaterede opgaver af sundhedspersonale, der ikke er uddannet til det. Dette sker af mange årsager, herunder f.eks:

- økonomi selvfølgelig, der skal spares;

Og det gøres f.eks. ved at lukke sengepladser for at spare de fortravlede sygeplejersker for mere arbejde. I stedet for kunne der ansættes diætister til at afhjælpe presset på ernæringsområdet. Så kunne sygeplejerskerne tage sig af de opgaver, de er uddannede til, og så kunne sengepladserne måske bruges til at nedbringe ventetiderne.

- manglende fokus på området, for hvor vigtigt er det mon egentlig med ernæringen? Til trods for at indsatsen for bedre mad til syge er prioriteret højt af Sundhedsministeriet, så halter det med at få patienterne ernæringsscreenet og behandlet ernæringsmæssigt korrekt. De kommer stadig hjem og er underernærede.

Og til trods for, at vi dagligt læser om, at vi har fedmeepidemi, at vi dør af hjertekarsygdomme, at antallet af personer med type 2 diabetes stiger og stiger, så overlades det til tilfældet, når det kommer til hvem, der søges ernæringsvejledning hos. I stedet kunne der gives vejledning hos en uddannet specialist.

- måske uvidenhed? Er der virkelig en faggruppe, der er uddannet til at varetage ernæringsopgaver? JA!

Vi kan forebygge
Kliniske diætister har arbejdet med forebyggelse og behandling på ernæringsområdet i mere end 30 år. En klinisk diætist har autorisation, udstedt af Sundhedsstyrelsen. Vi har en natur-, human - og sundhedsvidenskabelig uddannelse rettet mod forebyggelse og behandling af ernæringsrelaterede sygdomme. Vi er således uddannede til at give vejledning om rigtig ernæring. Det gælder både livsstilssygdomme som overvægt og hjertekarsygdomme men også f.eks. mave-tarmsygdomme og nyresygdomme. Ikke mindst uddannes vi til at vejlede ældre og syge, der spiser for lidt.

Så det kan da ikke være rigtigt, at vi skal udenlands efter folk, når vi har mulighed for at benytte specialister i ernæring, som vi selv har været med til at uddanne her I Danmark.

Kompetencen er der
Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD) har gennem de seneste måneder udsendt informationer til landets lokale sundhedspolitikere og embedsmænd, fordi vi mener, at kliniske diætister bør ses som en mulighed for at afhjælpe sygeplejersker og praktiserende læger og som en faggruppe, der kan varetage en lang række af de opgaver, der skal løses fremover. I en tid, hvor der kommer mere og mere fokus på sammenhængen mellem kost, sundhed og velvære, er det uforståeligt, at man fra politisk hold prioriterer ernæringsindsatsen, som man gør.

Undersøgelser viser, at en indsats omkring ernæringsvejledning ikke alene giver øget livskvalitet hos den enkelte borger men også sparer samfundet for mange penge. F.eks. dokumenterer et ernæringsforskningsprojekt på Randers Centralsygehus/Grenaa Sygehus i samarbejde med Mariager, Grenaa og Rosenholm Kommune og med støtte fra Sundhedsstyrelsen, at desto tidligere man sætter ind med oplysninger om ernæringsrigtig kost - desto hurtigere kan patienterne komme på benene og få det bedre. Det betyder, at den ældre bl.a. har brug for færre hjemmehjælperbesøg, hvorfor kommunerne burde kunne se en klokkeklar sammenhæng mellem bundlinjen og borgerens sundhed og velvære.

Se på andre faggrupper
Derfor mener vi, at tiden er inde til, at politikere og sundhedsadministratorer ser på, hvad andre faggrupper kan tilbyde inden for det danske sundhedsvæsen. Det er vel at mærke faggrupper, der har årelang erfaring i at arbejde inden for det sundhedsfaglige område, men som måske hidtil kun har været brugt marginalt i forhold til, hvad vi kunne gøre, hvis vi fik lov.

Så kære politikere; lad diætisterne spille en aktiv rolle i løsningen af de mange ernæringsrelaterende opgaver, vi alle står overfor!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00