Trods advarsel: Regeringen undlader at indføre trinvis reduktion af medicinsk zink

UDFASNING: Det Veterinærmedicinske Råd anbefaler en trinvis reduktion af medicinsk zink for at undgå risiko for "en akut stigning i antibiotikaforbruget til svin i 2022". Men rådet er ikke blevet fulgt op politisk. Udviklingen følges tæt, fortæller fødevareministeren.

Fra januar til september 2019 har forbruget af lægemiddelzink været på 353 ton, svarende til et fald på 9,5 procent sammenlignet med forbruget i samme periode i 2018, viser tal fra Fødevarestyrelsen. ARKIVFOTO
Fra januar til september 2019 har forbruget af lægemiddelzink været på 353 ton, svarende til et fald på 9,5 procent sammenlignet med forbruget i samme periode i 2018, viser tal fra Fødevarestyrelsen. ARKIVFOTOFoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Hvis anvendelsen af lægemiddelzink ikke falder, som vi regner med frem mod 2022, må vi se på, hvad vi kan gøre for at skubbe landbruget i den rigtige retning.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

Det er lovligt, indtil det er forbudt, og jeg synes, at man skal have lov til lige at vente og se effekten af de forskningsprojekter, der er i gang, fordi det er helt vildt, så meget der forskes i det i øjeblikket.

Ken Steen Pedersen
Formand for faggruppen svin, Den Danske Dyrlægeforening

Senest i juni 2022 skal medicinsk zink til fravænnede grise være udfaset.

Og for at nå det mål anbefaler Det Veterinærmedicinske Råd regeringen at gennemføre udfasningen ved en reduktion på 25 procent om året i perioden 2019 til 2022, viser en aktindsigt.

Men anbefalingen er ikke blevet fulgt i den aftale, som fødevareministeren netop har indgået med partierne bag det seneste veterinærforlig. Det ærgrer formanden for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00