Varedeklarationer er uklare og misvisende

DEBATPANEL: Diætister møder fortvivlede underernærede og overvægtige, der alle blot beder om én ting: at få et redskab til at gennemskue varerne og deres indhold. Vi har brug for bedre varedeklarationer, mens vi venter på et madmærke, skriver Cecilia Arendal i dagens indlæg.

Mange producenter benytter sig i dag af, at forbrugeren læser det, de vil se, som f.eks., at varen indeholder 30 pct. mindre fedt, men som ikke siger noget om, hvor stort fedtindholdet i øvrigt er.

Cecilia Arendal
Formand for FaKD
Af Cecilia Arendal,
formand for Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Hvad er der indeni? Det er et godt spørgsmål, når man som forbruger sætter sig for at nærlæse varedeklarationen, hvis den overhovedet findes.

Mange varer er deklareret, men det kniber stadig for en dels vedkommende. Ganske ofte er varedeklarationen heller ikke direkte sammenlignelig med andre varer, eller også er den trykt, så forbrugeren nærmest skal flå varen i stykker eller have en lup i nærheden for at tyde, hvad der står med småt.

Nu har senest statsministeren foreslået, at vi bør have et europæisk ernæringsmærke. Det er for så vidt godt nok, men ingen ved jo, hvor lang tid det kommer til at tage.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00