Debat

Vegetarer: Flyt penge fra animalske fødevarer til økologiske planteproteiner

DEBAT: Politikerne skal omprioritere forsknings- og udviklingsmidlerne, så der satses på udvikling af danske, økologiske planteproteiner. Det vil gavne klima, grøn omstilling samt dansk fødevareindustri og landbrug, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl.

Promilleafgiftsfondenes flere hundrede årlige millioner går næsten kun til animalske fødevarer og foderproduktion. Det er en forkert prioritering, mener Rune-Christoffer Dragsdahl.
Promilleafgiftsfondenes flere hundrede årlige millioner går næsten kun til animalske fødevarer og foderproduktion. Det er en forkert prioritering, mener Rune-Christoffer Dragsdahl.Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

Det kommer næppe bag på nogen, at vi i Dansk Vegetarisk Forening er meget glade for den plantebaserede udvikling i disse år. 14 procent af danskerne spiser nu flere vegetariske måltider end måltider med kød, og 58 procent af danskerne ønsker at spise mindre kød, ifølge Coop Analyse. Det er godt nyt for både mennesker, dyr og klode.

Desværre er der mange produkter, som dels ikke er økologiske, dels er produceret i udlandet, eller som er baseret på råvarer fra udlandet. Dermed går det danske fødevareerhverv glip af et potentiale, som vil vokse og vokse i de kommende år.

Dansk Vegetarisk Forening udførte i februar 2019 en stor forbrugerundersøgelse om holdninger, spisevaner og indkøbsvaner i det vegetariske forbrugersegment. Der var 4.290 deltagere, nogenlunde ligeligt fordelt på fleksitarer, vegetarer og veganere, og alle tre grupper havde meget høje præferencer for økologi og danske råvarer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vegetarer foretrækker økologi
Knap 84 procent svarede, at minimum 40 procent af deres indkøb var økologiske. Over 40 procent svarede, at 80-100 procent af deres indkøb var økologiske.

Den angivne økologiprocent lå langt over landsgennemsnittet på 13,3 procent.

Det er åbenlyst en bedre forretning at producere økologiske planteproteiner af høj kvalitet til mennesker end at sælge billigt foder til dyr. 

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

Cirka ni af ti deltagere i undersøgelsen faldt dermed ind under kategorien "super heavy økologi-forbrugere", som anvendes om forbrugere, hvor 25 procent eller mere af dagligvareindkøbene er økologiske.

Personer, der spiser fleksitarisk, vegetarisk og vegansk, foretrækker økologisk fødevareproduktion, fordi den økologiske produktionsform er mere på linje med deres omtanke for dyr og natur. Det er derfor heller ikke overraskende, at i en anden undersøgelse, vi har lavet, svarede 77 procent af deltagerne, at de ønsker et fremtidigt dansk landbrug, som er fuldstændig økologisk.

Fokus på danske råvarer og planteproteiner
Desuden svarede 55 procent, at de ville foretrække at købe produkter lavet på danske råvarer, men at de er nødt til at købe produkter lavet på udenlandske råvarer, fordi udvalget af produkter baseret på danske råvarer er for dårligt. Kun et lille mindretal finder udvalget baseret på danske råvarer tilstrækkeligt.

Der er således et stort potentiale i at satse på udviklingen af danske, økologiske planteproteiner. Det vil gavne dansk landbrug, dansk fødevareindustri og imødekomme forbrugerne, som ønsker økologiske, plantebaserede fødevarer.

Men de politisk bestemte forsknings- og udviklingsmidler, for eksempel de mange hundrede millioner årligt i promilleafgiftsfondene, går lige nu næsten udelukkende til animalske fødevarer eller foderproduktion.

Det er risikabelt i en verden, som er på vej væk fra landbrugsdyr, og som inden for få årtier forventes primært at producere proteiner fra planter, eventuelt fra laboratorier. Politikerne bør derfor fremme danske, økologiske planteproteiner. Det vil gavne både klimamål, grøn omstilling generelt og dansk landbrug.

Læs også

Myter om økologi
Der verserer nogle rygter om, at økologi ikke er så godt for klimaet. Men det er en myte. Økologi er en lille smule mindre effektivt og kræver derfor et lidt større areal. Men til gengæld er økologi godt for natur og mennesker, fordi den medfører færre pesticider og renere grundvand, samtidig med at den er fri for en lang række tilsætningsstoffer. Vi har derfor som samfund meget at takke økologerne for.

Og hvis man er bekymret over arealanvendelsen, så haster det så meget desto mere med at omlægge væk fra den animalske fødevareproduktion, som lægger beslag på to tredjedele af verdens landbrugsland, hvor især produktionen af foder udgør et enormt ressourcespild.

Forskere fra Tyskland og Schweiz har uafhængigt af hinanden regnet ud, at økologi kan brødføde hele verden, hvis vi reducerer madspild og spiser grønt fremfor animalsk.

Det er åbenlyst en bedre forretning at producere økologiske planteproteiner af høj kvalitet til mennesker end at sælge billigt foder til dyr. Hvis dette potentiale skal indfries, må politikerne omprioritere de eksisterende forsknings- og udviklingsmidler. Ellers bliver Danmark efterladt på perronen, mens det globale planteprotein-tog sætter farten op. Og det har vi som samfund ingen interesse i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune-Christoffer Dragsdahl

Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening, formand, Aktion Børnehjælp
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2012, speciale i mad og landbrug)

0:000:00