Debat

Venstre til SF: Fælles EU-regler er afgørende for klimaudfordringen

Landbrugsreformen er blevet vedtaget med et stort flertal i Europa-Parlamentet. Desværre stemte venstrefløjen imod. Det er ærgerligt, for landbruget er en del af løsningen på klimaudfordringerne, skriver MEP Asger Christensen i en replik.

Det er vigtigt, at vi fokuserer på at udvikle landbruget frem for at udfase det, skriver Asger Christensen.<br><br>
Det er vigtigt, at vi fokuserer på at udvikle landbruget frem for at udfase det, skriver Asger Christensen.

Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Asger Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den grønne omstilling af landbruget kører på højtryk og med god grund. For vi har brug for landbruget. Vi skal jo have mad på bordet, og efterspørgslen på fødevarer stiger.

Heldigvis kæmper landmændene gerne klimakampen. Netop det giver den nye landbrugsreform mulighed for. Aftalen understreger nemlig endnu engang landbrugets vigtige rolle i den grønne omstilling.

Landbruget er en del af løsningen
Landbrugsreformen er langt om længe blevet vedtaget med et stort flertal i Europa-Parlamentet. Det er jeg stolt af. Desværre stemte venstrefløjen imod. Det ærgrer mig, for det er den grønneste landbrugsreform nogensinde. Og det har ikke været en selvfølge.

Den nye landbrugsreform indeholder ambitiøse klima- og miljømålsætninger, der skal hjælpe os med at nå EU’s klimamål. For eksempel skal cirka 40 procent af landbrugsstøtten fremover gå til miljøfremmende formål. For landbruget er en del af løsningen på vores klimaudfordringer. Derfor er det så vigtigt, at vi fokuserer på at udvikle landbruget frem for at udfase det.

Dansk landbrug skal være grøn ledestjerne
Vi er helt enige om, at vi skal producere så klimavenlige fødevarer som muligt. Faktisk er danske landmænd ifølge forskere blandt verdens bedste til at producere klimavenlige fødevarer. Det er jeg meget stolt af.

Hvis vi skærer i landbrugsproduktionen i Europa, skubber vi derfor bare produktionen til andre lande, hvor klimabelastningen er langt værre.

Asger Christensen
Medlem, Europa-Parlamentet (V)

Forskning viser også, at efterspørgslen på kød og mælk vil stige i fremtiden. Hvis vi skærer i landbrugsproduktionen i Europa, skubber vi derfor bare produktionen til andre lande, hvor klimabelastningen er langt værre. Og så bliver CO2-regningen kun større.

I stedet skal dansk landbrug være ledestjerne for den grønne omstilling af resten af verden. Og forskning slår fast, at teknologien skal hjælpe med at gøre landbruget endnu grønnere. Det er en vigtig prioritet for mig.

Vi skal udbrede vores gode, danske løsninger, så vi kan nå vores mål om klimaneutralitet i 2050. Det gør vi ved at skære i udledningen og ikke produktionen.

Og så skal vi gøre en indsats for at beskytte og pleje vores skrøbelige natur, for biodiversiteten lider. Derfor er jeg glad for, at mit forslag om en ny model for landbrugsstøtte, Bruttoarealmodellen, er blevet vedtaget. Modellen skal sikre mere natur på markerne til gavn for klimaet, miljøet og biodiversiteten.

Landmænd skal dyrke biodiversitet
Vi landmænd skal nemlig ikke kun dyrke byg, hvede og majs. Vi skal også dyrke biodiversitet. Det giver den nye model mulighed for.

Landmændene kan og vil levere. Derfor er det afgørende, at vi sikrer incitamenter for landbrugets grønne omstilling.

Vi er allerede godt på vej, men klimaudfordringerne er grænseoverskridende, og derfor er det vigtigt, at vi laver fælles regler i EU.

Asger Christensen
Medlem, Europa-Parlamentet (V)

I Europa-Parlamentets landbrugs- og miljøudvalg arbejder jeg hårdt for at lægge grønne spor ud for de næste mange års landbrugspolitik. For det er afgørende, at vi får vores nabolande med på vognen.

Nye strategier, som Fra Jord til Bord-strategien og Metanstrategien, sætter ambitiøse reduktionsmål for landbruget, og strategierne blev for nyligt vedtaget med stor opbakning. Derfor har vi nu lagt et solidt fundament for fremtidens landbrugspolitik. Og det er helt afgørende, at det er både bæredygtigt og konkurrencedygtigt.

Med de nye strategier sætter vi også skub i den cirkulære økonomi. Det er vigtigt. Madspild skal på dagsordenen, og vi skal blive bedre til at udnytte vores restaffald. Det gælder for produktionen såvel som for supermarkederne og forbrugerne.

Vi når bedst i mål sammen
Alle skal gøre en indsats, og det er vores opgave som politikere at sikre rammerne. Det skal være let for forbrugerne at tage både sunde og klimavenlige valg, når de står ved køledisken i supermarkedet. Det tror jeg, vi er enige om.

Vi er allerede godt på vej, men klimaudfordringerne er grænseoverskridende, og derfor er det vigtigt, at vi laver fælles regler i EU. Sådan når vi bedst i mål sammen.

Derfor havde jeg også håbet på opbakning fra venstrefløjen. For landbrug og klima er ikke hinandens modsætninger. Tværtimod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00