Debat

Venstre: Landmænd står forrest i rækken for at gøre en forskel

DEBAT: Det er ærgerligt, at regeringen har udskudt forhandlinger på landbrugsområdet til næste år, skriver miljøordfører Jacob Jensen (V). Regeringen nøler med den grønne omstilling.

Landmænd skal sikres de bedste vilkår for at kunne omstille sig mere grønt i fremtiden, skriver Jacob Jensen (V).
Landmænd skal sikres de bedste vilkår for at kunne omstille sig mere grønt i fremtiden, skriver Jacob Jensen (V).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Jensen (V)
Miljøordfører, MF

Der foregår lige nu en række forhandlinger på klimaområdet. Det drejer sig både om sektorerne inden for transport, byggeri og ikke mindst landbrug.

For klimaforandringerne og de udfordringer, de har medført, er kommet for at blive. Og vi er nødt til at tænke i helt nye løsninger på tværs af alle sektorer, hvis vi skal nå i mål med vores mål og ambitioner i klimaloven.

Et af de områder, hvor vi i Danmark er nødt til at gøre nogle ting anderledes, er på landbrugsområdet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Danmarks landbrug - inklusiv skove og øvrig arealanvendelse - forventes i år 2030 at stå for over en tredjedel af Danmarks CO2-udledning. Det er derfor helt afgørende, at vi får forhandlet en aftale på plads, der vil sikre danske landmænd de bedste vilkår for at kunne omstille sig mere grønt i fremtiden.

Landmændene er klar
Danmarks landbrug er blandt de bedste i verden, og det er bestemt en sektor, vi godt kan være stolte af. Samtidig oplever jeg, at danske landmænd faktisk er nogle af dem, der står forrest i rækken for at gøre en reel forskel for klimaet.

Regeringen har – på trods af at de har døbt sig selv den grønneste regering nogensinde – nølet med den grønne omstilling og skubbet CO2-reduktionerne foran sig.

Jacob Jensen (V)
Miljøordfører, MF

For landmændene vil gerne gå i en grønnere retning. Og de er klar til at tage de skridt, det kræver. Derfor ærgrer det os i Venstre, at regeringen har udskudt de vigtige forhandlinger på landbrugsområdet helt til næste år. Regeringen har – på trods af at de har døbt sig selv den grønneste regering nogensinde – nølet med den grønne omstilling og skubbet CO2-reduktionerne foran sig.

Regeringen havde heller ingen nye initiativer på sit finanslovsforslag til at nedbringe CO2-udledningen.

Venstres finanslovsudspil
Venstre har for nylig fremlagt vores finanslovsudspil.

Vi har valgt at afsætte én milliard kroner i 2021 til grønne investeringer, herunder 100 millioner kroner til bedre biodiversitet og 250 millioner kroner til at komme i gang med at rydde op i de danske generationsforureninger.

Det er vigtige tiltag for både miljø, natur, klima og landbrug.

Vi er samtidig nødt til at tage fat i de værktøjer, som vi ved virker. Derfor vil Venstre afsætte fem milliarder kroner over de næste fem år til udtagning af lavbundsjorde, og med det beløb overgår vi regeringens forslag med flere milliarder kroner. Udtagning af lavbundsjorde har været efterlyst af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, og det har også været et stort ønske fra mange landmænd.

Det er et rigtig godt sted at starte, fordi vi ved, at det bidrager til at nedbringe vores CO2-udslip. Og så er det samtidig med til at gavne både natur og biodiversitet.

Grønne iværksættere
Derudover vil Venstre investere i grøn forskning.

Vi er nødt til at forske i, hvordan vi fremadrettet kan gøre tingene endnu bedre. Hvordan dyrker vi jorden bedst, og hvordan producerer vi dyrefoder på en mere bæredygtig måde? Vi skal skabe flere grønne iværksættere, der interesserer sig for at gøre en forskel inden for netop de områder. Det er afgørende for den grønne omstilling.

Så alt imens regeringen udskyder vigtige forhandlinger, står Venstre klar med en lang række forslag til, hvordan vi kan gøre tingene endnu bedre. Vi glæder os til, at regeringen har tid til at forhandle om, hvordan vi i fremtiden kan imødekomme klimaforandringerne bedst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00