Venstre til økologiske landmænd: Drop surmuleriet, I har det godt

REPLIK: De økologiske landmænd bør droppe surmuleriet og glæde sig over, at både konventionelt og økologisk landbrug er højt prioriteret af regeringen. Det skriver Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen.

Af Erling Bonnesen
Miljø-, fødevare- og dyrevelfærdsordfører, MF (V)

Det burde være vanskeligt at bevare pessimismen som økologisk landmand, men det er åbenbart lykkedes for formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster.

Den gode nyhed er, at det går godt for mange af de økologiske fødevareproducenter, og regeringen bakker op med målrettede tilskud.

Det er ærligt talt svært at se, hvorfor Kølster skal være så sur? Rent ud sagt så er det direkte forkert, at regeringen straffer økologerne, sådan som Kølster påstår i sit indlæg i Altinget fra 22. juni.

Økologi er vigtigt for regeringen
Regeringen er meget ambitiøs på fødevareerhvervets vegne. Der er et kæmpe potentiale inden for dette erhverv i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark. I mange år er fødevareerhvervet blevet negligeret og erhvervet er i stedet blevet forfulgt med stramme regler og nidkær kontrol.

Det har denne her regering ændret på. Det har ikke været let at foretage dette kursskifte, men det er heldigvis lykkedes et godt stykke hen af vejen.

Jeg kan helt oprigtigt sige, at økologi er helt central i satsningen på fødevareerhvervet. Det skyldes blandt andet, at der er en stigende efterspørgsel efter økologiske fødevarevarer - inden for bestemte områder er efterspørgslen endda så høj, at producenterne ikke kan følge med.

På den baggrund er det vores ambition at øge det økologiske areal med 5.500 hektar årligt i 2017-2020. Vi sætter naturligvis handling bag ordene, således at der følger penge med til arealomlægning. Det burde få smilene frem hos Økologisk Landsforening.

Med andre ord, så er det bare at komme i gang, hvis man som konventionel landmand overvejer at gå over til økologi. For mange landmænd kan der være god økonomi i at gå over til økologi – og regeringen bakker op om dem, der tager skridtet.    

Konventionel støtte udelukker ikke support til økologi
Udover at give støtte i forbindelse med overgangen til økologisk produktion støtter regeringen økologien på et mere overordnet plan. Fonden for Økologisk Landbrug er en del af landbrugets promilleafgiftsfonde.

Med landbrugs- og fødevarepakken blev der afsat 30 millioner kroner årligt i 2016-2018 til udviklingsinitiativer under Fonden for Økologisk Landbrug.

Det er initiativer, som bl.a. skal være med til at forbedre afsætningsmulighederne for økologiske fødevarer på vores eksportmarkeder. Samlet set er der årlig bevilling på 40 millioner kroner frem til 2018.

For Venstre er det afgørende, at vi styrker hele fødevareerhvervet. Det ene udelukker ikke det andet; blot fordi de konventionelle landmænd har fået forbedret rammevilkårene, så udelukker det jo ikke, at man også styrker økologien.

Jeg synes faktisk, at det er lykkedes at gøre noget for begge sider af erhvervet. Vi kan gøre meget politisk, men det vigtigste er, at der er efterspørgsel efter økologiske produkter.

Det er efterspørgslen, der skal drive værket – også for de økologiske producenter. Her ser vi heldigvis, at efterspørgslen efter økologiske kvalitetsfødevarer er ved at komme op i omdrejninger, både herhjemme og på eksportmarkederne. Så stop surheden, Kølster, og sæt en stor smiley i ja-hatten.  

Forrige artikel Kost & Ernæringsforbundet: Kostrådene er ikke sexede – men de er gode nok Kost & Ernæringsforbundet: Kostrådene er ikke sexede – men de er gode nok Næste artikel Svineproducenter: Hvornår begynder Dyrenes Beskyttelse at beskytte grisene? Svineproducenter: Hvornår begynder Dyrenes Beskyttelse at beskytte grisene?