Vi beklager dybt Danmarks udtrædelse

DEBAT: Danmark har brug for at trække på de mange og rige erfaringer, der er med ernæring, i de andre af Europarådets medlemslande. Foreningen af Kliniske Diætister er helt uforstående over for Danmarks udmeldelse, skriver formanden i et debatindlæg

Det er dybt beklageligt, at Fødevarestyrelsen på vegne af den danske regering kan tage beslutninger, der sætter Danmarks ernæringsforskning uden for indflydelse i det forum i Europa, der udarbejder anbefalinger for ernæringsbehandling.

Cecilia Arendal
Formanden for Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)
Fakta
Med virkning fra 1. januar 2006 har den danske regering besluttet at melde Danmark ud af Europarrådets samarbejde på ernæringsområdet.

Det kunne Altinget som det første medie berette om i slutningen af november. Siden da har mange reageret, bl.a. med debatindlæg.

Det seneste i rækken kommer fra formanden for Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD), Cecilia Arendal.


Kilde: Altinget
Af formanden for Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD), Cecilia Arendal

Det er dybt beklageligt, at Fødevarestyrelsen på vegne af den danske regering kan tage beslutninger, der sætter Danmarks ernæringsforskning uden for indflydelse i det forum i Europa, der udarbejder anbefalinger for ernæringsbehandling.

Kontorchef i Fødevarestyrelsen Knud Østergaard vurderer i Altinget den 23. november, at Danmark ikke får fagligt udbytte af medlemskabet lige nu.

Overhører forskere
Hermed vælger han at overhøre de mange forskere og ernæringseksperter, som giver udtryk for, at Danmark og danske forskere kan hente et stort udbytte i medlemskabet.

Dokumentation
Læs relaterede artikler og debatindlæg:

En kortsigtet, irrationel besparelse

Oppositionen: Regeringen er dobbeltmoralsk

Stop besparelser på ernæringsforskning

Ernærings-exit vil give bagslag

Ernæringsindsats sparet væk

Ministerråd blåstempler råd om skolekost

Kamp mod fedme langt fra mål

Inddrag eleverne – det er dem, det handler om

Fakta om Europarådet:

  • Europarådet er et samarbejdsorgan med 46 medlemslande. Stort set alle europæiske lande er medlem, ligesom en række ikke-europæiske lande også er det. Se en oversigt over alle medlemslandene her

  • Europarådet har aktiviteter på fødevareområdet på udvalgte emner inden for rammerne af Partial Agreement in the Social and Public Health Field, som de fleste europæiske stater også er medlem af.

  • Det er det samarbejde, Danmark har valgt at træde ud af pr. 1. januar 2006.

  • Europarådet udformer ikke regler med juridiske konsekvenser. Samarbejdet er af faglig-videnskabelig karakter og munder ud i anbefalinger af forskellig art.

  • Der er et tæt samarbejde mellem Europarådet og EU om de omhandlede områder, hvor Europarådets rolle især er at generere faglig viden, som på forskellig vis kan indgå i EU-reguleringen af fødevareområdet.

    Kilde: Fødevarestyrelsen


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00