Debat

Vitus: Hvor er den folkelige modstand?

DEBAT: Sygdomsbilledet er bekymrende, og ingen kan redegøre for effekten af de giftstoffer, som indgår i almindelig dansk kost. Men hvordan kan vi være tjent med at spise noget, som har en ukendt sygdomsfremkaldende virkning, spørger landmand Lone Vitus i dagens debat.

"Kan de omfattende ødelæggelser af
arveanlæg, helbred, intelligens, vand, luft og jord nogensinde kompenseres?" spørger Lone Vitus i debatten om pesticider i fødevarer. 
"Kan de omfattende ødelæggelser af arveanlæg, helbred, intelligens, vand, luft og jord nogensinde kompenseres?" spørger Lone Vitus i debatten om pesticider i fødevarer. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Vitus,
Landmand og forfatter 

For øjeblikket er der en tiltagende opmærksomhed på brugen af sprøjtegifte i fødevareproduktionen. Det er ikke et øjeblik for tidligt – snarere 50-60 år for sent.

Hvorfor er gift i fødevarer en selvfølge?
Opmærksomheden og debatten ser ud til at være mere udbredt i andre lande end i vores eget – ét af verdens mest opdyrkede.

I Tyskland for eksempel er der en stigende folkelig modstand mod brugen af Roundup og lignende glyphosat-produkter. En af aktionerne hedder Urinale2015, og borgere fra hele landet afleverer urinprøver, så omfanget af gift i mennesker kan kortlægges. Uden om eksperter, myndigheder og den kemiske industri. I første omgang for at få et mere retvisende billede af tingenes tilstand, men muligvis også med henblik på at få kompensation for de skader, landbruget påfører samfundet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Kan de omfattende ødelæggelser af arveanlæg, helbred, intelligens, vand, luft og jord nogensinde kompenseres?

Hvorfor får så mange kræft?
I år kom verdenssundhedsorganisationen WHO med en rapport, som uddyber kræftrisikoen ved bl.a. sprøjtegiften Roundup – verdens mest benyttede pesticid og en fast ingrediens i husdyrfoder til både kyllinger, æglæggende høns, grise, køer og opdrætsfisk og dermed til de mennesker, som spiser dyrene og deres produkter. 

At knække cancer medicinsk og behandlingsmæssigt giver lige så meget mening som at blive ved med at lappe sin cykel uden at fjerne glasskårene i indkørslen. 

Lone Vitus
Landmand & forfatter

Både myndighedernes og de private organisationers råd og vejledninger til folket bevæger sig behændigt uden om emnet sprøjtegifte i fødevarerne. Officielt fordi man vurderer, at den gavnlige virkning af frugt og grønt overstiger risikoen for de medfølgende sprøjtegiftes cocktaileffekter og dermed uberegnelige påvirkninger. Men hvorfor får en tredjedel af alle danskere kræft?

Uanset ny blæst i kontorlandskabet, nære relationer til dette lands jordbesiddere og selvcensur har vi alle – befrugtede eller ej – en umådelig værdifuld krop, det gælder om at passe bedst muligt på.

Miljøgifte i alle afskygninger påvirker vores helbred, og det at spise en del af giftstofferne bevidst, fordi myndigheder, organisationer og fødevaresystem understøtter og anbefaler det, er absurd.

Som udgangspunkt er der rester af sprøjtegifte i konventionelle varer, altså fødevarer, som ikke er økologiske. Nogle af giftresterne bliver målt og har en grænseværdi, men samspillet og resultatet af det sammensurium af forskellige giftstoffer, der oftest indgår i alle grene af fødevareproduktionen og således i en gennemsnitlig dansk kost, kan ingen redegøre for.

Cancer skal knækkes ved nældens rod

Kan vi være tjent med at spise noget, som har en ukendt sygdomsfremkaldende påvirkning?

Sundhedstilstanden – eller sygdomsbilledet er det rettelig – i dette land er alarmerende. Cancer, diabetes, hjerne-/nervelidelser, fertilitets- og udviklingsvanskeligheder m.m. har enorme menneskelige omkostninger, og forretningskræfterne og indtjeningsgrundlaget bag er deprimerende.

Indsatsen mod kræft koncentrerer sig eksempelvis om helbredelse fremfor årsagen til den hyppigt forekommende sygdom. At knække cancer medicinsk og behandlingsmæssigt giver lige så meget mening som at blive ved med at lappe sin cykel uden at fjerne glasskårene i indkørslen. Medmindre man er leverandør af lappegrej.

Mennesker kan undgå en række af de bredspredte giftstoffer ved at spise varer, der er frembragt økologisk. Vi kan ikke undgå de luftbårne pesticider eller dem, der findes i drikkevandet. Derfor angår den konventionelle fødevareproduktion os alle – økologisk spisende eller ej.

Der er brug for en folkelig afstandtagen i mangel på en officiel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00