Debat

Vitus: Kvoter handler om meget mere end fisk

DEBAT: Fiskeripolitikken påvirker alt fra miljø, over fødevarer til landdistrikter. Derfor er det aktuelle kvotesystem i fiskeriet også et problem, der bør bekymre os alle, lyder det fra landmand og forfatter Lone Vitus. 

"For os som mennesker og
for vores forening i et samfund er det at privatisere livsgrundlaget en tvivlsom handling, hvad enten det gælder havet,
drikkevandet eller noget helt tredje," lyder det fra Lone Vitus. 
"For os som mennesker og for vores forening i et samfund er det at privatisere livsgrundlaget en tvivlsom handling, hvad enten det gælder havet, drikkevandet eller noget helt tredje," lyder det fra Lone Vitus. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Vitus,
Landmand og forfatter

Af og til sendes noget, der faktisk er public service. For eksempel DR's udsendelse Kvotekonger og små fisk, der handler om det danske fiskeri.

Vi er alle fiskeforbrugere
Fisk interesserer mig ikke, tænker du måske. Men selvom man ikke spiser fisk, så findes de i ens nærhed, og i et eller andet omfang er fisk vanskelige ikke at forbruge. Der er fisk i hundemad, kattemad og i mange foderblandinger til grise og fjerkræ. 

Der er fiskeolie i kosttilskud, fisk i nogle typer lim og fisk i biogas. Desuden er fiskene i havet en del af vores fællesskab på kloden, og som sådan må de interessere alle. Om ikke andet for deres ressourceværdi.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Erhvervsfiskeriet i Danmark foretog et kvantespring mod druknedøden, da VKO-regeringen og Dansk Folkeparti i 2006 kapitaliserede fiskekvoterne. 

Lone Vitus
Forfatter og landmand

Kapitalisering af fiskekvoter
Ressourcer interesserer mig heller ikke, sukker du måske – dem må samfundet forvalte.

Det gør samfundet også i mange sammenhænge, og derfor findes bl.a. noget, som kaldes fiskekvoter. Oprindeligt var de tænkt som et styringsredskab; en måde at regulere fiskeriet og bevare (udvalgte) arter på.

Trawlerne skraber alt liv væk, og en flad havbund giver ikke meget rum for ynglepladser m.m. til kommende generationer af fisk. Eller fisk til kommende generationer.

Lone Vitus
Forfatter og landmand

Jævnfør bogen Mad vs. Fødevarer så har de dog ændret funktion sidenhen:

“Erhvervsfiskeriet i Danmark foretog et kvantespring mod druknedøden, da VKO-regeringen og Dansk Folkeparti i 2006 kapitaliserede fiskekvoterne. Det betød, at de tidligere fællesejede fiskekvoter med et slag blev fordelt efter en særlig nøgle – svarende til hvis man besluttede at give retten til grundvandet til privatpersoner.

Handlen med kvoter antog børsspekulative højder, og det var ikke ualmindeligt, at prisen steg til adskillige gange den reelle fiskeriværdi. (…)

De små lyseblå kulturbærere forsvandt fra havets overflade over kort tid, fordi det var fordelagtigt at sælge den tildelte kvote, og sammen med kutterne forsvandt størstedelen af det skånsomme fiskeri. (…)”

Sket er sket, tænker du muligvis. Og hvorfor ikke også privatisere fuglene og give udvalgte borgere retten til at indhegne et udsnit af havet og disponere over det som dyrkningsområde?

Fordi det er muligt, er det dog ikke nødvendigvis den rigtige vej at gå. For os som mennesker og for vores forening i et samfund er det at privatisere livsgrundlaget en tvivlsom handling, hvad enten det gælder havet, drikkevandet eller noget helt tredje.

L49 Lasse fisker 10.000 tons fisk
DR-udsendelsen handler også om den lille jolle L49 Lasse, der er usandsynligt aktiv inden for dansk fiskeri. Jollen Lasse på 5,5 meter har kvoter til over 10.000 tons fisk.

En embedsmand fra NaturErhvervstyrelsen ser udsendelsen igennem ganske afslappet og smilende, mens man på den anden side af skærmen undres inderligt over accepten af den åbenlyse fuskede selskabskonstruktion.

Affolkning og dårligt havmiljø
Brødnid og almindelig misundelse, sukker du måske - så lad dog de mennesker fiske. Men der er langt mere i det end fiskeri. 

Det handler om, at de store fiskefartøjer ødelægger vores havbund og den tilhørende natur. Trawlerne skraber alt liv væk, og en flad havbund giver ikke meget rum for ynglepladser m.m. til kommende generationer af fisk. Eller fisk til kommende generationer.

De få store flydende fiskefabrikkers nærmest monopolstatus i fiskerierhvervet gør det desuden vanskeligt for nye fiskere at starte op. Kvotepriserne er tæt på ubetalelige, og på den måde bortskaffes arbejdspladser og eksistensgrundlag i kystområderne.

Den danske fiskeripolitik har derfor også enorm betydning for affolkningen.

Det handler om mere end fisk
Udsendelsen fra DR varer 29 minutter og handler umiddelbart om fiskekvoter.

I virkeligheden handler den dog om langt mere -  blandt andet, at myndighederne, som varetager vores fælles samfund, accepterer svindel og anerkender til lejligheden konstruerede selskaber.

Det er en hån mod de mennesker, som følger regler og opfører sig ordentligt – se udsendelsen, og bliv mindet om det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00