Vil ministeren redegøre for Japans konflikter med verdenssamfundet og lovovertrædelser i forbindelse med Japans illegale hvalfangst?
Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.
Vil ministeren – evt. med bidrag fra andre ministerier - redegøre for Japans konflikter med verdenssamfundet og lovovertrædelser i forbindelse med Japans illegale hvalfangst siden 2010?
Det anslås, at Japans samlede hvalfangst i perioden 2010-2022 udgjorde i alt ca. 5.540 hvaler.
Siden 2008 har EU vedtaget fælles holdninger, der fastlægger EU’s politik på hvalområdet og pålægger medlemslandene at agere i overensstemmelse med den aftalte fælles holdning.
På Den Internationale Hvalfangstkommissions første møde efter Den Internationale Domstols afgørelse i 2014 udtalte Italien sig som EU-formandskabsland om sagen på vegne af alle de EU-lande, som er medlemmer af Hvalfangstkommissionen, og udtrykte sin støtte til afgørelsen.
EU-landene støttede ydermere et resolutionsforslag, som bekræftede Den Internationale Domstols afgørelse om, at de japanske tilladelser til videnskabelig hvalfangst ikke levede op til betingelserne for udstedelse af sådanne tilladelser og var et brud på moratoriet mod kommerciel hvalfangst. Italien, på vegne af EU, foreslog i den forbindelse, at domstolsafgørelsens principper og konklusioner skulle indarbejdes i Web: UM.dk 1/2 Den Internationale Hvalfangstkommissions arbejdsprocesser. Der var dog ikke på mødet det nødvendige flertal til, at resolutionen kunne vedtages.