Debat

Lægeforeningen: Vi ønsker også en nuanceret analyse af lægedækningen

REPLIK: Alle har interesse i en nuanceret analyse af lægedækningen, lyder det fra Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing i en replik til sundhedsdekan Allan Flyvbjergs indlæg på Altinget onsdag.

<b>"</b>I Lægeforeningens optik bør analysearbejdet også
inddrage f.eks. behovet for speciallæger i industrien samt det faktum, at
befolkningens sygdomsbyrde vil ændre sig i fremtiden," skriver formand i Lægeforeningen&nbsp;Andreas Rudkjøbing.<br>
"I Lægeforeningens optik bør analysearbejdet også inddrage f.eks. behovet for speciallæger i industrien samt det faktum, at befolkningens sygdomsbyrde vil ændre sig i fremtiden," skriver formand i Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand for Lægeforeningen 

Sundhedsdekan Allan Flyvbjerg, Aarhus Universitet, kommer i et debatindlæg i Altinget onsdag med et ønske om, at debatten om lægedækning nuanceres.
Det er ikke nok at diskutere, om vi skal uddanne flere læger. Der skal analyser til, og man skal se på de kommende lægers karrieremuligheder, skriver han.

Lægeforeningen nævnes som en aktør, der blot kræver, at der uddannes flere læger. Det er ikke korrekt. Tværtimod er vi som Allan Flyvbjerg meget optagede af at nuancere diskussionen, og det håber vi også bliver tilfældet i det lægedækningsudvalg, som sundhedsministeren netop har nedsat, og som vi deltager i.

Vi har fra start peget på behovet for indkredse inden for hvilke specialer, der er behov for flere speciallæger, og hvordan man sikrer tilstrækkeligt med uddannelsesforløb af høj kvalitet. Det er også vigtigt, at der kommer fokus på, hvilke kompetencer nye læger skal have for at kunne give fremtidens patienter den bedste behandling. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Styrk forskningen på de mindre sygehuse
Lægeforeningen mener også, at det er vigtigt, at man som ung læge kan se en interessant karriere for sig i hele landet. Gode muligheder for faglig udvikling er en helt afgørende faktor, når læger overvejer at flytte. Her er det helt oplagt at se på, om mulighederne for eksempelvis at forske også på de mindre sygehuse kan forbedres.

Desuden vil vi gerne appellere til, at man får gjort op med de mekanismer, som i dag betyder, at reguleringen af antal speciallæger ikke er tilstrækkeligt koordineret.

Gode mulighed for faglig udvikling er en helt afgørende faktor, når læger overvejer at flytte. Her er det helt oplagt at se på, om mulighederne for eksempelvis at forske også på de mindre sygehuse kan forbedres.

Andreas Rudkjøbing
Formand for Lægeforeningen

Det er ikke hensigtsmæssigt, at universiteter konkurrerer indbyrdes om antallet af studiepladser, at videreuddannelsesregionerne konkurrerer om, hvem der må slå hoveduddannelsesforløb op, så speciallæger uddannes i netop deres region.

Over halvdelen af Sveriges læger uddannes i udlandet
Lægeforeningen er helt enig med Allan Flyvbjerg i, at det er nødvendigt at få et overblik over, hvor stort problemet med lægemangel er. Men hans argument om, at Danmark uddanner flere læger end Norge og Sverige, giver ikke mening i denne sammenhæng.

For eksempel var der i november 2015 totalt 3789 medicinstuderende ved norske universiteter og i august, var der registreret 3225 norske studerende ved udenlandske universiteter, hvoraf en stor del vender tilbage til Norge. Sverige profiterer også i høj grad af læger uddannet uden for Sverige. En anden opgørelse viser eksempelvis, at over halvdelen af de læger, som i 2014 fik autorisation i Sverige, var uddannet i andre lande.

Langtidsholdbare løsninger for lægeuddannelsen
I Lægeforeningens optik bør analysearbejdet også inddrage f.eks. behovet for speciallæger i industrien samt det faktum, at befolkningens sygdomsbyrde vil ændre sig i fremtiden. Flere patienter vil leve med kroniske sygdomme, og mange af dem vil modtage deres behandling andre steder end på hospitalerne.

Derfor er det også vigtigt, at arbejdet i det nye lægedækningsudvalg fører til konkrete, langtidsholdbare løsninger, der omfatter både almen praksis, speciallægepraksis og sygehuse.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

0:000:00