DTU-rektor forsvarer tavshed i rådgivningsopgaver

MYNDIGHEDSBETJENING: Flere professorer har opfordret til, at universiteterne i fællesskab forsøger at skabe mere åbenhed om myndighedsopgaver. DTU-rektor og formand for rektorerne, Anders Bjarklev, maner til besindighed.

Anders Overgaard Bjarklev oplever ikke, at forskere på DTU får mundkurv på, når de deltager i opgaver bestilt af ministerier og styrelser. Han mener, at der kan være behov for, at myndighederne selv offentliggør data. <br>
Anders Overgaard Bjarklev oplever ikke, at forskere på DTU får mundkurv på, når de deltager i opgaver bestilt af ministerier og styrelser. Han mener, at der kan være behov for, at myndighederne selv offentliggør data.
Mads Bang

Når ministerierne bestiller forskningsrådgivning ude på de danske universiteter, så bliver forskerne underlagt stramme juridiske bånd.

Bånd, som blandt kritikerne kaldes indgreb i ytringsfriheden. En af kritikerne, professor Morten Rosenmeier, der er formand for Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde i Akademikerne, kalder det et ”uacceptabelt og utåleligt indgreb i forsknings- og ytringsfriheden”.

DTU-rektor Anders Bjarklev, som er formand for universitetsrektorene og samtidig rektor på et universitet med mange opgaver med myndighedsbetjening, mener ikke, at der er tale om et generelt problem.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00