171 millioner kroner fra Højteknologifonden

Højteknologifonden indleder 11 nye ambitiøse forskningssamarbejder mellem universiteter og virksomheder.
De nye forskningssamarbejder skal give os ny viden, bedre produkter og flere arbejdspladser. Det er forskning og teknologiudvikling inden for sundhed, miljø, klima, produktion og mobilteknologi, der opnår økonomisk opbakning fra fonden.

§         4G mobilkommunikation og test platform
§         Skizofreni skal opdages hurtigere og behandles bedre
§         Blod-screening af tarmkræft på vej
§         Ny forskning skal skaffe os af med phthalater
§         Unik dansk robot med markedspotentiale
§         Solen skal udnyttes effektivt
§         Intelligent beton sikrer indeklima og sparer energi
§         Den Intelligente Sprøjtebom
§         Høst energi og smid batterierne væk!
§         Se det usynlige - ny laserteknologi
§         Ny aluminiumoverflade reducerer smuds og bakterier

Det er overskrifterne på de 11 højteknologiske projekter, som Højteknologifonden nu støtter med i alt 171 mio. kr.

I alt bliver der startet projekter for 332 mio. kr., hvor universiteter og virksomheder selv finansierer henholdsvis 58 og 103 mio. kr.

Forskningen sker på områder, hvor universiteter og virksomheder har kvalificerede bud på, hvordan dansk teknologi skaber nye teknologiske løsninger. Det er svar på udfordringer, som rækker langt ud over Danmarks grænser.

Et af de nye forskningssamarbejder skal bringe Nordjylland tilbage i den absolutte internationale top inden for mobilteknologi (4G). Det er den til dato største investering i Højteknologifonden med et samlet budget på 90 mio. kr.

Siden starten i 2005 har Højteknologifondens bestyrelse læst og vurderet knap 700 forslag til højteknologiske projekter, hvor universiteter og virksomheder ønsker at samarbejde. Det er der frem til i dag kommet 83 projekter ud af. Jørgen Mads Clausen, formand for Højteknologifonden, siger:

"Nøglen til at skabe ny samfundsudvikling og arbejdspladser ligger hos universiteterne og ude hos virksomhederne. Højteknologifondens rolle er at løfte de teknologier frem, der har store potentialer, men som endnu ikke er kommercielt levedygtige. De skal skabe forbedret konkurrencekraft og nye danske vækstindustrier."

Højteknologifondens direktør, Carsten Orth Gaarn-Larsen, siger:

"Højteknologifonden er i løbende dialog med alle projekter. Det er vigtigt at skabe tillid og plads til det personlige engagement hos både virksomheder og forskere. De tætte relationer gør det muligt at drage nytte af erfaringer på tværs af projekterne. Denne udveksling er især relevant under de nuværende økonomiske konjunkturer, som rammer mange udviklingsvirksomheder relativt hårdt."

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00