Fonde vil ikke finansiere forskningsudgifter

OVERHEAD: Flere henvendelser fra universiteter har fået de store danske forskningsfonde til at melde klart ud om overhead-problematikken.
Uffe Laursen
I et brev til videnskabsminister Helge Sander (V) slår en række store danske fonde fast, at de ikke i fremtiden vil finansiere følgeudgifter (såkaldt overhead, red.) i forbindelse med de forskningsprojekter, som fondene spytter penge i.

"Universiteterne har i flere ansøgninger ønsket, at vi skulle finansiere deres overhead i forbindelse med de forskningsprojekter, vi har givet penge til. Det ønsker vi ikke, og derfor har vi stukket hovederne sammen og skrevet brevet," siger administrerende direktør i Lundbeckfonden, Steen Hemmingsen, som har skrevet under vegne af sin egen fond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Velux-fonden og Villum Kann Rasmussen fonden. Til sammen uddeler fondene hvert år forskningsdonationer på mellem en halv og en hel milliard kroner.  

Overhead-diskussion i fuld gang 
Overhead-diskussionen har stået centralt i løbet af året, hvor partierne bag globaliseringsforliget har besluttet, at alle konkurrenceudsatte statslige midler til forskning ud over midler til det konkrete forskningsprojekt også skal finansiere et overheadbidrag på 35 procent til dækning af følgeudgifter ved forskning.

Dén dækningsgrad er dog langtfra tilfredsstillende for de danske universiteter, som argumenterer for, at følgeomkostningerne ved forskningsprojekterne er markant højere. Universiteterne frygter, at det bliver sværere og sværere for dem at søge eksterne midler til forskning, hvis ikke de med tiden får dækket deres krav om fuld finansiering af overhead. Men den argumentation preller af på de private forskningsfonde.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00