Flest miljøpatenter til Danmark

NYHED: Ny rapport fra Det Internationale Energiagentur viser, at inden for vedvarende energi er Danmark det land, der i forhold til størrelse får flest godkendte patenter.
Kasper Frandsen
Fakta
Udvikling af miljøpatenter: 1. Danmark 2. Tyskland 3. Schweiz 4. Østrig 5. Sverige 6. Holland 7. Finland 8. Norge 9. Belgien 10. England ... 24. Taiwan 25. Sydkorea 26. Polen

Kilde: Det Internationale Energiagentur
Danmark er over en periode på 25 år det vestlige land, der i forhold til størrelse har fået flest patenter inden for vedvarende energi. Oplysningerne kommer fra en endnu ikke offentliggjort rapport, som 3F har fået i hænde.

Ifølge rapporten skyldes placeringen primært Danmarks engagement inden for vindteknologi, men også innovative tanker inden for biomasse og genbrug er med til at konsolidere placeringen. Én ting er dog at få de gode idéer til patenter, noget andet er at udnytte dem, og her er Danmark langt efter feltet. Det vurderer Ingeniørforeningen i Danmark.

"Der er et kæmpe erhvervspotentiale i det her, men alle har siddet og ventet. Nu er der sat tal på, hvor meget energi og CO2 vi skal spare, og vi har lavet en rapport, der viser, at det sagtens kan lade sig gøre. Så det er bare om at komme i gang - så kommer arbejdspladserne og eksporten af sig selv," siger Søren Skibstrup Eriksen, formand for Ingeniørforeningens Miljøudvalg til 3F.

Lederen ved Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Preben Maegaard, bakker op om kritikken.

"Vi er sakket langt bagud. Det nytter jo ikke noget, hvis vi har mange patenter og er førende med hensyn til forskning, hvis tingene ikke bliver sat i produktion," siger han til 3F og henviser til, at i Tyskland skaber de 35.000 arbejdspladser om året inden for vedvarende energi.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00