Minister forsøger at puste liv i privat forskning

KORT NYT: Den private forskningsindsats falder, og videnskabsministeren samlede erhversliv og universiteter til rundbordssamtale.
Videnskabsminister Helge Sander (V) havde bl.a. prorektor Lykke Friis fra Københavns Universitet med til rundbordssamtalen.
Videnskabsminister Helge Sander (V) havde bl.a. prorektor Lykke Friis fra Københavns Universitet med til rundbordssamtalen.Foto: Hasse Ferrold
Rasmus Nielsen

Mens de offentlige investeringer i forskning og udvikling er vokset støt og nærmer sig én procent af bruttonationalproduktet, er erhvervslivets udgifter på samme skala gradvist faldet. Virksomhederne lægger stadig mere forskning i udlandet, og det er en udvikling, der vækker bekymring flere steder. For derved risikerer Danmark at få sværere ved at klare sig i den internationale konkurrence på viden og kompetencer.   

Dansk erhvervsliv investerer i konkrete tal stadig mere i forskning og udvikling, men stigningstakten er ikke så stærk som stigningen i Danmarks bruttonationalprodukt. Andelen er dermed faldet fra 1,78 procent af BNP i 2003 til 1,65 procent af BNP i 2006. Den udvikling er i strid med regeringens målsætning, som er, at de private investeringer i forskning og udvikling skal udgøre to procent af BNP i 2010.

Derfor havde videnskabsminister Helge Sander (V) indkaldt repræsentanter fra erhvervs- og brancheorganisationer, universiteter og danske virksomheder til en rundbordssamtale, der blev afholdt onsdag den 17. september på Christiansborg.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00