Unge forskningstalenter lades i stikken

FORSKERTALENT: Der er huller i den danske forskertalentkæde, som må stoppes med globaliseringsforhandlingerne, mener grundforskningsdirektør og formanden for den frie forskning, der nu vil slå pjalterne sammen.
Foto: Colourbox
Uffe Laursen
Da Danmarks Frie Forskningsråd 1. september samlede ansøgningerne sammen efter den seneste ansøgningsrunde, var der 204 ansøgere til de 34 mio. kr., der var sat af i programmet for unge, kvindelige forskningsledere. Omkring tre procent eller cirka syv af de 204 håbefulde forskere må regne med at få penge.

Da Lundbeck-fonden for nylig indkaldte ansøgninger til tre Fellowships for unge forskere i 30'erne med evner og ideer til at etablere egne forskergrupper, kom der 61 ansøgninger.

De to eksempler illustrerer tydeligt efterspørgslen efter forskningsmidler til unge forskertalenter, som står på spring til at etablere egne forskergrupper. En efterspørgsel, som slet ikke matches af de midler, der i dag afsættes til særlige danske forskertalenter, mener Thomas Sinkjær, direktør i Danmarks Grundforskningsfond.

"Jeg mener, at forskningspolitikerne, når de skal til at fordele midlerne fra globaliseringspuljen, er nødt til at kigge lidt mere på, hvordan vi kan nurse om de bedste forskere herhjemme i stedet for blot at sætte midler af til specielle tematiske indsatsområder," siger Thomas Sinkjær.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00