Legoklodser
Lego har planer om at skabe et tværfagligt universitet med fokus på forskning og uddannelse, der har med børn at gøre. (Foto: flickr.com)

Lego har planer om privat universitet

12. januar 2010 kl. 22:00
NYT UNIVERSITET: Legetøjsgiganten Lego har planer om at etablere et privat universitet i Billund. Universitetet skal tiltrække udenlandske topforskere og beskæftige sig med al forskning og uddannelse, der har med børn at gøre.
| Flere
Regeringen arbejder på et lovforslag, der skal gøre det muligt at oprette et privat universitet i Danmark.

Den nødvendige lovgivning skal efter planen vedtages engang i næste folketingsår. Og allerede nu står en af de helt store spillere i dansk erhvervsliv med konkrete planer om at etablere et sådant privat universitet.

Det er legetøjsmastodonten Lego, der som en del af et storstilet projekt om at gøre Billund til "Børnenes hovedstad" også vil oprette et privat universitet i byen.

Planen er at samle forskning og uddannelse, som har med børn at gøre, i et tværfagligt og internationalt universitetsmiljø i Billund.

Måske i samarbejde med SDU
"Lego har kontakt til mange internationale forskere, som de vil forsøge at trække til Danmark. Det vil skabe en klar merværdi for den danske universitetsverden at få dem samlet i et forskningsmiljø her i landet. Dette private universitet vil formentlig få et tæt samarbejde med Syddansk Universitet, som dermed også vil få et løft," siger videnskabsminister Helge Sander (V) til Altinget.dk.

Legos ejer Keld Kirk Christiansen tog kontakt til Helge Sander, da sidstnævnte havde luftet sine tanker om at gøre plads til private universiteter i Danmark i sin bog "Fremtidens universiteter", der blev udgivet sidste år.

Siden har der været løbende dialog mellem parterne. Samtidig har Videnskabsministeriet arbejdet med forskellige modeller for oprettelsen af private universiteter.

Hos Lego bekræfter man planerne.

Lego: Et spændende projekt
"Det er et rigtig spændende projekt, der vil kunne trække internationale kapaciteter tættere på os, og som vil gøre det nemmere for os at trække højt kvalificeret arbejdskraft til Billund," siger Legos kommunikationschef, Charlotte Simonsen.

Hun understreger dog, at projektet endnu kun er i en udviklingsfase. Lego har således ikke lagt sig fast på en præcis model for, hvordan universitetet skal etableres.

Formentlig vil det ske i form af en fond eller et konsortium sammen med andre. Det kan både ske i samarbejde med et eksisterende offentligt dansk universitet eller med et af de udenlandske universiteter, som Lego i forvejen har tæt kontakt til.

"På det tekniske område har vi eksempelvis haft et tæt samarbejde med Massachusetts Institute of Technology omkring robotteknologi og computerspil til børn," siger Charlotte Simonsen.

Brugerbetaling og offentlige tilskud
Netop i dag offentliggør Videnskabsministeriet et nyt notat med forskellige scenarier for, hvordan et privat universitet kan etableres.

Her står det klart, at et privat universitet skal kunne få offentlig støtte i form af taxametertilskud per studerende, ligesom universitetet skal kunne søge om forskningsmidler fra de forskellige forskningsråd på lige vilkår med andre universiteter.

De studerende på et sådan privat universitet vil dog skulle til lommerne, da brugerbetaling vil blive en del af finansieringen. Men de studerende kan få SU på linje med andre studerende.

Flere private universiteter på vej
Lego kan altså meget vel komme til at stå fadder til det første private universitet i Danmark i nyere tid. Men på sigt vil der komme endnu flere.

Helge Sander oplyser, at han før Legos henvendelse også er blevet kontaktet af en anden større dansk virksomhed.

"Man kan sagtens forestille sig flere private universiteter i Danmark. Det kunne eksempelvis også være It-Universitet i samarbejde med et udenlandsk universitet," siger Helge Sander.

Han oplyser, at der tidligere har været en enkelt forespørgsel fra et udenlandsk universitet om at oprette en afdeling i Danmark.

"Men der er mig bekendt ikke nogen, der står lige på trapperne med de planer. Det er især i Asien, at mange engelske og amerikanske universiteter lægger afdelinger ud, men det giver vi nu også muligheden for i Danmark. Det er en helt naturlig udvikling, at vi på sigt også får en afdeling af et udenlandsk universitet i Danmark," siger Helge Sander.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK