Dansk stamcelleforskning skal blande sig i eliten

Politisk beslutning fra 2009 om at afsætte midler til et dansk forskningscenter i stamceller bliver nu ført ud i livet. Det Strategiske Forskningsråd har afsat 65 millioner kroner til Danmarks første forskningscenter på området.

65 millioner kroner er størrelsen på bevillingen, som Det Strategiske Forskningsråd har afsat til opførelsen af et forskningscenter i stamceller. Det nye center vil blive tilknyttet København Universitet og skal ledes af stamcelleforsker og professor Henrik Semb.

Privat donation nødvendig
Beslutningen, om at Danmark intensivt skal forske på området, blev allerede truffet tilbage i 2009 i forbindelse med globaliseringspuljen. Det blev dog dengang fremhævet, at privatmidler var en nødvendighed.

Dette har Novo Nordisk Fonden nu løst ved at donere 350 millioner kroner til det kommende center. Donationen fra Novo Nordisk Fonden er rettet mod grundforskning i stamceller, hvorimod de 65 millioner fra DSF er afsat til anvendelsesorienteret stamcelleforskning.

"I det nye center får vi som forskere en enestående mulighed for at kombinere stamcelleforskningen inden for de to områder. På centret vil vi studere de basale mekanismer i stamceller og forsøge at udvikle stamceller til nye insulin-dannende beta-celler. Ligesom vi også vil have fokus på at identificere og karakterisere de særlige cancerstamceller, der kan være ophav til for eksempel brystkræft," forklarer Henrik Semb.

Højt niveau
Det nye center, Danish Stem Cell Center, eller DanStem, skal huse godt 100 anerkendte forskere, og flere internationalt førende forskere skal fungere som aktive samarbejdspartnere. Det drejer sig om forskere fra universiteterne i Kyoto, Vanderbilt, Lund og Berkeley National Laboratory. Derved springer centret allerede ved sin åbning op i eliten på stamcelleområdet.

"Jeg er meget imponeret over kvaliteten af ansøgningen og det høje internationale niveau i stamcellecentret," siger formanden for Det Strategiske Forskningsråds programkomité for individ, sygdom og samfund, professor Olle Ljungqvist.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00