Den enkelte forsker bør tildeles en grundbevilling

FORSKNINGSFRIHED: Den enkelte forsker bør tildeles en grundbevilling med tid og penge til at forfølge sine egne forskningsprojekter, foreslår Danmarks Forskningspolitiske Råd. Både S og DF er skeptiske.
Der skal være en pose penge, som er øremærket til hver enkelt forsker, foreslår Danmarks Forskningspolitiske Råd, der rådgiver videnskabsministeren og Folketinget om forskningspolitiske spørgsmål.
Der skal være en pose penge, som er øremærket til hver enkelt forsker, foreslår Danmarks Forskningspolitiske Råd, der rådgiver videnskabsministeren og Folketinget om forskningspolitiske spørgsmål. Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Tanken er interessant og tiltalende. Men nogle forskere er enormt energiske, mens andre er mere ladt anlagt, og derfor har jeg svært ved at se, at det ikke skal være universitetsledelserne, der fordeler basismidlerne.

Jesper Langballe (DF)
Forskningsordfører
Fakta
DFR's forslag  

Forskningsfriheden bør sikres ved, at forskere tildeles en grundbevilling, hvoraf der er afsat tid til de projekter, som forskeren alene forfølger af nysgerrighed - ud fra eget valg af emne og metode uden hensyn til det øvrige universitets prioriteringer og strategier.


Kilde: Danmarks Forskningspolitiske Råds årsrapport 2009
En grundbevilling til den enkelte forsker vil sikre forskningsfriheden og skabe bedre betingelser for de sjove og skæve ideer, der kan skabe de uforudsete nybrud.

Sådan lyder argumentationen fra Danmarks Forskningspolitiske Råd (DFR), der i sin nye årsrapport foreslår, at alle forskere hver især skal tildeles deres egne basismidler.

"Vi synes, det er den rigtige tanke, at man har sin egen grundbevilling eller basisbevilling, så den enkelte forsker også oplever forskningsfriheden som noget meget konkret og meget reelt," siger Asbjørn Børsting, der er formand for DFR.

Derimod mener DFR ikke, at der skal pilles ved den såkaldte instruktionssbeføjelse, paragraf 17, stk. 2 i universitetsloven.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00