Spin: S mistænker videnskabsministeren for politisk styring

SPIN: Socialdemokraterne mistænker videnskabsministeren for at have orkestreret en positiv pressemeddelelse fra Aalborg Universitet (AAU) om besparelserne i regeringens genopretningsplan. Uforskammet, siger bestyrelsesformanden på AAU.
Jørgen Skadhede
Da Aalborg Universitet sendte en forholdsvis positiv pressemeddelelse ud om besparelserne i regeringens genopretningsplan, skete det efter tæt dialog med videnskabsministeren.

Regeringens genopretningspakke blev ellers modtaget med skarpe reaktioner fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

Milliardbesparelserne på forskning ville medføre massefyringer og var en hån mod ambitionerne om et vidensamfund i verdensklasse, lød det fra de to rektorer.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) kom i modvind i dagspressen, men få dage senere kom først Aalborg Universitet (AAU) og siden DTU hende til undsætning med pressemeddelelser, som var forholdsvis positive og spåede, at besparelserne ikke ville få dramatiske konsekvenser.

Aktindsigt viser tæt dialog
Men Socialdemokraterne mistænker pressemeddelelsen fra AAU for at være politisk orkestreret af videnskabsministeren.

Der har således været tæt dialog om pressemeddelelsen mellem AAU's bestyrelsesformand Lars Bonderup Bjørn og videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen, hvis spindoktor Anders Frandsen af AAU blev bedt om at hjælpe med at få distribueret pressemeddelelsen.

Det viser en aktindsigt fra Socialdemokraterne i Videnskabsministeriets mailkorrespondance med blandt andre Lars Bonderup Bjørn, som på dagen, hvor pressemeddelelsen blev udsendt, skrev følgende til Charlotte Sahl-Madsens spindoktor.

Kære Anders

"Jeg havde i går aftes en længere samtale med Charlotte Sahl-Madsen og orienterede om, at jeg ville udsende vedlagte pressemeddelelse. Ministeren bad mig tage kontakt til dig med henblik på at sikre, at pressemeddelelsen når den bredest mulige, og mest relevante kreds af aftagere. Det vil være en stor hjælp, hvis du kan videreformidle meddelelsen direkte- eller i modsat fald forsyne mig med navne og e-mail adresser på de relevante medier/journalister.

Samtidig vil jeg bede om, at Charlotte Sahl-Madsen også forsynes med et eksemplar af pressemeddelelsen, idet jeg forstår, at ministeren kan have gavn af den i forbindelse med igangværende forhandlinger."

S tvivler på uafhængigheden
"Spørgsmålet er, om den reaktion fra Aalborg Universitet er så uafhængig, som man kunne ønske sig," siger forskningsordfører Kirsten Brosbøl (S).

Det var videnskabsministeren, som ringede Lars Bonderup Bjørn op. Men hun afviser at have orkestreret noget som helst.

Sahl-Madsen afviser
"Jeg synes, Kirsten Brosbøl undervurderer universiteternes bestyrelsesformænd, hvis hun tror, at de kan drives rundt i manegen. Jeg har en fast og hyppig dialog med bestyrelsesformændene. Derfor var det også kun naturligt, at jeg i forbindelse med genopretningsplanen med kort varsel inviterede dem til et møde. Nogle kunne desværre ikke nå frem, og jeg orienterede derfor telefonisk blandt andet formanden fra Aalborg Universitet. I den forbindelse gjorde han opmærksom på, at han ville udsende en pressemeddelelse," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Bjørn: Uforskammet
AAU's bestyrelsesformand Lars Bonderup Bjørn er rystet over mistanken fra Socialdemokraterne.

"Det var på mit initiativ, at vi udsendte den pressemeddelelse, fordi vi ikke syntes, at debatten afspejlede det billede, som vi oplevede på Aalborg Universitet. Jeg forstår ikke, at nogen kan være så uforskammede at insinuere, at jeg skulle være sendt i byen af ministeren. Hvis det er den grad af tillid, som Folketingets medlemmer har til universiteternes bestyrelsesformænd, så har vi et alvorligt problem," siger Lars Bonderup Bjørn.

S: Stadig på kanten
Men selv, hvis videnskabsministeren ikke har sendt bestyrelsesformanden i byen, så er selve hjælpen til pressehåndteringen fortsat problematisk, mener Kirsten Brosbøl.

"Jeg synes det er på kanten af, hvad man kan bruge ministeriet og dets embedsmænd til, selv om der er tale om hendes politiske rådgiver. Hun stiller sit ministerium til rådighed for et bestemt synspunkt, som er til hendes egen fordel. Dermed påvirker hun en fri debat. Jeg tvivler på, at hun vil yde samme presseservice til alle mulige andre. Eksempelvis til Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der har været anderledes kritiske," siger Kirsten Brosbøl.

Men det afviser videnskabsministeren også.

"Jeg kan afvise, at vi ikke gengiver mange forskellige synspunkter i debatten. Eksempelvis kan man på ministeriets hjemmeside finde mange kritiske artikler, eksempelvis fra Altinget, som ikke just er følgagtige over for regeringens synspunkter," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

0:000:00