Debat

Affaldsforening: Politikerne skal tage ved lære af MUDP-puljens fokus på samarbejde

DEBAT: MUDP-puljen giver - heldigvis - støtte til projekter, der bygger på samarbejde. Samtidig er det paradoksalt, at vi stadig trækkes med regeringens forsyningsstrategi, der vil klippe værdikæderne i stumper og stykker, skriver Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening. 

Det er positivt, at samarbejdet prioriteres højt i den seneste uddeling fra MUDP-puljen til affaldsprojekter, mener Dansk Affaldsforening.
Det er positivt, at samarbejdet prioriteres højt i den seneste uddeling fra MUDP-puljen til affaldsprojekter, mener Dansk Affaldsforening.Foto: /ritzau/Mathias Svold
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Samarbejde. Samskabelse. Partnerskaber. Fælles løsninger. Nedbryd siloerne. Tænk på tværs i værdikæden.

Hvor mange gange har vi ikke sagt de ord – inklusive mig selv – på utallige cirkulær økonomi-konferencer de sidste par år?

Nogen vil sikkert sige for mange gange. Jeg mener, at de skal siges endnu mere – for det er uomtvisteligt, at cirkulær økonomi kræver samarbejde. Heldigvis vidner den seneste uddeling af midler fra MUDP-puljen om, at i den operative ende praktiseres mantraet om samarbejde faktisk, og at det er værd at satse på.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vestforbrændings fyrtårnsprojekt med robotsortering af storskrald bliver til i samarbejde med blandt andre metaleksperterne i Stena Recycling og tøjsorteringsvirksomheden Trasborg. Og Aage Vestergaard Larsen A/S fortsætter sammen med Nomi4s, ARC, Dansk Affald og Renonord jagten på en løsning, der kan give bedre genanvendelse af plastikaffald fra husholdninger.

Værdikæderne skal samles
Bestyrelsen for MUDP-puljen skal have stor ros for at give støtte til projekter, der samler værdikæderne. Samtidig er det paradoksalt, at vi stadig trækkes med regeringens forsyningsstrategi, der vil klippe værdikæderne i stumper og stykker og tvangsprivatisere de selvsamme kommunale sorteringsanlæg, som nu får innovationsstøtte.

Det er uomtvisteligt, at cirkulær økonomi kræver samarbejde.

Jacob Hartvig Simonsen

I Dansk Affaldsforening kan vi kun håbe på, at embedsværket og miljøpolitikerne tager ved lære af denne smukt formulerede sigtelinje i MUDP-puljens handlingsplan for 2018:

”MUDP skal have fokus på projekter, som går på tværs af traditionelle sektorer og traditionelle samarbejder, og som skaber løsninger på fremtidens miljøudfordringer som for eksempel mikroplast og miljøfremmede stoffer, og bidrager dermed til konkrete samfundsgevinster i form af bedre natur, miljø og sundhed.”

Vi har brug for hinanden – kommunale affaldsselskaber såvel som private virksomheder, iværksættere, designere, forskere, rådgivere og borgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00