Debat

Brug bogstaver i karaktergivningen

DEBAT: Det største problem ved 7-trins-skalaen er, at karaktererne er udtrykt ved tal. Det skaber karakter-inflation, mener professor Niels Agerbirk ved Københavns Universitet. Brug bogstaver i stedet for tal, lyder opfordringen.
Foto: Colourbox
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis man simpelthen brugte de tilsvarende bogstaver fra ECTS-skalaen, ville det føles mindre slemt: Forskellen på et B og et C føles mindre med denne skala, og man bliver ikke mentalt forstyrret af sin forældede skepsis mod tallet syv.

Niels Agerbirk
Professor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, KU
Fakta
Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Forskning & Innovation og Altinget | Uddannelse? Så send dit indspark til [email protected]

Af Niels Agerbirk 
Professor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet 

Det største problem ved 7-trins-skalaen er, at karaktererne er udtrykt ved tal.

De store spring og en instinktiv skepsis mod karakteren syv fra os gamle, som har været vant til at forbinde syv med en halvringe præstation, giver et pres for karakter-inflation: Kun ti eller derover føles godt nok. Desuden kan det føles sårende og misvisende at få et nul, når man dog faktisk har præsteret noget.

På universiteterne skal der en hel del til blot for at hæve sig over karakteren nul, man kan godt have besvaret for eksempel 20 procent af en eksamen helt korrekt og dog fortjene karakteren nul efter karakter-definitionerne. Det er ikke ligefrem motiverende for den studerende.

Brug ECTS-bogstaver
Hvis man simpelthen brugte de tilsvarende bogstaver fra ECTS-skalaen, ville det føles mindre slemt: Forskellen på et B og et C føles mindre med denne skala, og man bliver ikke mentalt forstyrret af sin forældede skepsis mod tallet syv. Bogstavkoden F, der svarer til karakteren nul, har heller ikke den samme nedladende konnotation som tallet nul.

Til beregning af gennemsnit kan man sagtens beholde de nuværende talværdier, man havde jo også talværdier i den ældgamle skala fra bedsteforældrenes tid, hvor man brugte ug, mg, tg og så videre.

Motiverende karaktergivning
Så jeg synes, at vi skal vænne os til at benævne karaktererne ved deres ECTS-bogstav og bruge disse bogstaver, når karaktererne bekendtgøres både skriftligt og mundtligt. Særlig i den sidste situation synes jeg, det vil føles bedre for alle parter at sige bogstavet, altså når karakteren gives efter en mundtlig eksamen ansigt til ansigt med den nervøse studerende.

Jeg er allerede begyndt for mig selv - det kræver jo ikke nødvendigvis en forordning fra ministeriet at vælge de rette ord i sin dagligdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00