Central EU-forskningsaktør: Efter Brexit vil forskningsstøtte stadig gå til de bedste, ikke til bredden

ORKANENS ØJE: Der er en 30 procents sandsynlighed for, at briterne ikke kommer med i EUs næste forskningsprogram, vurderer forskningspolitisk konsulent. Diskussioner, om hvorvidt EU skal støtte britisk konkurrenceevne, kan få forhandlinger til at gå i hårknude.

De bedste forskningsmiljøer tiltrækker flest EU-støttekroner - men med briternes udtræden af EU frygtede blandt andet den danske minister, at det princip ville blive udfordret.<br>
De bedste forskningsmiljøer tiltrækker flest EU-støttekroner - men med briternes udtræden af EU frygtede blandt andet den danske minister, at det princip ville blive udfordret.
Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Der er store forandringer på vej i den europæiske forskningsverden.

Der er en efterfølger til EUs nuværende Horizon 2020-forskningsprogram på vej, og der er formentlig også flere penge til forskning i puljen, end der hidtil har været - hvis EUs budgetslagsmål ender, som kommissionen og parlamentet vil have det.

Samtidig forlader Storbritannien EU. Det betyder, at en af de største spillere i den europæiske forskningsverden fra den ene dag til den anden går fra at sidde med ved bordet til at stå uden for døren.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00