Danmark forbigået til europæisk MIT

NETVÆRKSUNIVERSITET: EU satser milliarder på at skabe en europæisk pendant til det innovative amerikanske prestigeuniversitet MIT. I første omgang bliver det dog uden dansk deltagelse.
Morten Øyen

Man har satset på at kunne drive det som en forretning med målbare resultater. Der skal laves spinoffs og produceres nogle kandidater. For EIT har etableringen af en mere businesslike konstruktion været afgørende.

Maria Skou
Projektleder, DTU
Fakta
EIT har etableret tre netværk for klimateknologi, energiteknologi og anvendt it, i et forsøg på at skabe en ny innovationsmodel - et såkaldt netværksuniversitet, hvor avanceret forskning skal kombineres med innovation, der kan udnyttes af erhvervslivet.
Parterne organiseres i en juridisk virksomhedsstruktur, som forpligter langt mere end de traditionelle løse innovationsalliancer.
Målet er at blive lige så gode, som de bedste universiteter i USA til innovation, men blive bedre til at sikre, at værdiskabelsen forbliver i Europa og ikke eksporteres til udviklingsøkonomierne i Asien.
Over de første fem år kommer de tre netværk til at disponere omkring 650 milliarder euro eller godt 4 milliarder kr. EIT (EU) betaler 25 procent af udgifterme, virksomheder, universiteter og forskningsinstitutioner skal bidrage med hver en million euro om året, mens nationale fonde skal stå for resten.

Kilde: eit.europa.eu
I de kommende år vil EU bruge milliarder af kroner på at skabe en europæisk pendant til det innovative amerikanske prestigeuniversitet MIT - European Institute
Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00