Danmark kravler en plads opad på uddannelsesliste

OVER MÅL: Danmark lever op til sit eget EU-mål om, at mere end 40 procent af en årgang skal have en videregående uddannelse. Trods fremgang halter Danmark stadig efter nabolande.

Mads Bang

Den danske befolkning er kravlet en enkelt placering op på den europæiske liste over, hvor stor en andel af befolkingen der har en uddannelse ud over ungdomsuddannelsen. I 2012 kravlede Danmark op på en 15. plads. Året før var Danmark nummer 16.

Det kan være godt at nå et mål seks år før tidsfristen. Men det kan også være en klar indikation på, at målet er sat for lavt. Mens de danske politikere har fastsat en national målsætning om, at 60 procent af en årgang skal have en uddannelse, så er målet i EU-regi nedtonet til lettere opnåelige 40 procent.

Det er da også ifølge det europæiske nyhedsmedie EurActiv en af de forklaringer, som Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse og sprog, kan give på, at hele otte lande allerede lever op til EU's fælles mål og de mål, som de enkelte lande har meldt ind til Kommissionen.

Dokumentation

2012-liste over andelen af de 30- til 34-årige, der har fuldført en videregående uddannelse på niveau med den International Standard Classification of Education (ISCED), niveau 5 eller 6:

Kilde: Eurostat


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00